Selalu beli cili boh kat supermarket, simpan tak sampai seminggu, dah berkulat dan berbau. Padahal baru guna sekali dua untuk masak. Frust betul.

Bagi yang melalui situasi begitu tentu menyebabkab mood memasak hilang. Mana taknya, nak masak kena cari cili kering yang baru. Proses nak buat cili boh pun ambil masa.

Jadi apa kata ikuti perkongsian ini. Cara simpan cili boh mengikut caranya  boleh tahan lama sampai 3 minggu tau. Elok je dalam fridge tak kulat & tak berbau.

Jom lihat cara penyediaannya!

CARA PENYEDIAAN

  1. Gunting cili kering kecik-kecik. Senang nak bagi biji cili tu keluar.
  2. Dah siap, tampi guna penapis. Part ni paling best. Puas hati bila tengok biji keluar.
  3. Rebus cili kering. Tambah sesudu garam. Rebus dalam 15-20 minit.
  4. Lepas rebus, air rebusan tu buang. Tengok air rebus tu kadang-kadang hitam kan. So buang, bilas dengan air, nanti ada lagi saki baki biji terkeluar.
  5. Kisar macam biasa. Tambah air ikutlah boleh blend (Kak Izz guna air Coway suhu biasa). Tambah sesudu minyak masak. Ni petua Ibu untuk kasi tahan lama.
  6. Dah siap botolkan. Kak Izz asing-asingkan dapat 3 botol, so kalau nak masak guna satu-satu dulu. 

 

Selamat mencuba!

IKLAN

Edit : Kalau nak guna chopper pun boleh juga. Tapi make sure cilinya pilih betul-betul. Kadang-kadang ada tangkai, tamouk cili, habuk guni & pernah terjumpa gumpal rambut. Takut nanti termakan sekali.

Sumber: Fadiznuur Mohd Zin

.

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club