Lazimnya setelah memasuki usia 50 tahun ramai yang mula mengurangkan kesibukkan dalam urusan hariannya. Ketika ini ada yang mula merancang bersara awal, malah ada juga yang sedang siap sedia menunggu tempoh bersara yang ditetapkan oleh kerajaan.

Apa yang pastinya, pada usia ini sudah tentu cara hidup akan berubah termasuk soal kewangan.

Sudah tentu kita tidak mahu hidup dalam keadaan berhutang dan liabiliti lain. Nak tahu caranya, jom ikuti perkongsian perunding kewangan ini, Mohd Shukur

Nak Hidup Tenang Tanpa Ada Hutang Kereta Selepas Umur 50 Tahun, Perunding Kewangan Ini Kongsi Tip Mudah.
Gambar sekadar hiasan

 

Panduan untuk  mereka yang berumur 50-an dan ke atas 

1) BELI KERETA TUNAI SAHAJA JIKA UMUR ANDA 50 & KE ATAS.

Jika anda dah berumur 50-an dan nak beli kereta, ingatlah jika anda tak mampu beli secara tunai ianya bermakna anda tak mampulah memiliki kereta itu.
Carilah kereta yang anda mampu beli secara tunai.

Ada orang kata orang kaya tak beli tunai, mereka pun beli hutang juga. Yea itu betul juga, tapi ingatlah… ansuran kereta itu dibayar hanya dari duit dividen simpanan mereka sahaja. Mereka tak gunakan duit dari pendapatan aktif / gaji atau duit simpanan apatah lagi duit persaraan.

Semua ansuran atau maintenance cost datangnya dari pendapatan dividen sahaja. Ini bermaksud jika dividen 4% dan ansuran kereta 1500 sebulan, hanya golongan yang ada simpanan tunai 500K sahaja boleh beli secara berhutang ( loan ).

2) APA RISIKO BELI KERETA MEWAH JIKA ANDA SUDAH BERUMUR.

Jika anda sudah tiada nanti, anak-anak anda terpaksa menanggung bebanan kos kereta mewah. Jika anda membeli tunai pun, banyak lagi kos kereta mewah yang mereka warisi :

~ Insurans kereta. Lagi mahal kereta lagi tinggi bayaran premium insurans akan ditanggung.

~ RoadTax. Bagi kereta 2500cc ke atas, anak-anak anda akan menanggung bebanan kos roadtax yang mahal.

~ SpareParts, Wear & Tear, Kos pembaikian dan pemeliharaan kereta mewah setelah berusia 5 tahun kereta amatlah mahal untuk ditanggung oleh anak2 atau isteri anda.

IKLAN

~ Jual aje lah kereta. Cakap memanglah mudah. Jika kereta dah melebihi 10 tahun, anak-anak anda kena cari Cash Buyer sebab lebih 10 tahun dah tak boleh finance kan.
Jika kereta yang masih ada hutang bank, nilai jualan mungkin lebih rendah dari outstanding loan. Kena pulak anak-bini anda top-up untuk menghilangkan bebanan.

3) MOTORHOME

Hari itu ada yang tag saya kat satu posting tentang seorang pesara yang gunakan duit persaraannya untuk beli motorhome. Ini adalah pandangan saya, jika tak manfaat abaikan sahaja yea

Carilah dalam buku financial planning mana pun, tidak ada satu buku pun yang menyarankan anda beli motorhome bila sudah berumur apatah lagi bersara. Kecualilah anda sememangnya kaya….

Motorhome ini adalah trend pesara-pesara kaya di negara-negara yang besar dan luas seperti di Eropah, Australia, New Zealand … di mana makan bulan jika nak travel di negeri sendiri.

Di negara tersebut gaji lebih tinggi dan simpanan mereka pun tinggi sementara harga kenderaan lebih murah pula. Tapi ramai juga yang menyewa. Kalau di Australia contohnya, dorang travel dari Sydney ke Melbourne pun saya tengok ambik masa 2-3 hari, itu ikut hiway.
Kalau ikut jalan biasa pergi ke Adelaide dan lalu ladang-ladang tu mahu 4-5 hari baru dorang sampai. Dan ramai darinya menyewa motorhome tu, tak beli pun.

Malaysia ni kalau dari Shah Alam ke Kedah tu pergi lepas sarapan, sebelum zohor dah sampai. Ambik hotel bajet lagi jimat, selesa dan bersih.
Motorhome ni kalau buang air besar dalam tu habis sepanjang perjalanan “berbau” , bising pasangan anda atau anak nanti. Sendiri maybe tak kisahlah, tapi yang lain kisah kat bau tu.

So bagi saya lebih baik sewa jer kalau takat nak pakai dalam Malaysia. Takyah pening-pening nak bincang sana sini, survey sana sini cari spare part dll. Jangan leburkan duit persaraan anda kepada benda-benda yang akan jadi besi buruk nanti.

Akhirnya anak-anak terpaksa mewarisi bebanan kos yang tinggi. Bukan senang dorang nak cari buyer untuk jual nanti.

IKLAN

Ingatlah juga, kehidupan paling menyedihkan dalam hidup seseorang ialah jika dia jatuh miskin atau menjadi sangat miskin dan papa di usia tua. Situasi ini berlaku jika anda tidak mempunyai simpanan yang mencukupi untuk menampung kehidupan tua yang sudah pasti akan sakit-sakit sana sini.

Sumber: Mohd Shukur

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Nak Hidup Tenang Tanpa Ada Hutang Kereta Selepas Umur 50 Tahun, Perunding Kewangan Ini Kongsi Tip Mudah.

 

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

IKLAN

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

Nak Hidup Tenang Tanpa Ada Hutang Kereta Selepas Umur 50 Tahun, Perunding Kewangan Ini Kongsi Tip Mudah.