Penggunaan internet di rumah bukan lagi dilihat suatu keperluan bagi pengguna dewasa semata-mata, bahkan bolehlah dikatakan menjadi keperluan untuk setiap ahli keluarga. Apatah lagi dengan perlaksanaan PdPR, anak-anak belajar secara dalam talian sekali gus ibu ayah cukup prihatin untuk memasang Wi-Fi bagi memastikan sesi pembelajaran anak-anak dapat berjalan dengan lancar.

Pun begitu, tentu anda biasa dengar bahawa Wi-Fi ini ada yang 5.0 GHz dan 2.4 GHz. Tapi apa sebenarnya  beza kedua-dua jenis Wi-Fi ini ya?  Lagi banyak Gigahertz lagi laju ke atau bagaimana?

Terpanggil untuk memberi pemahaman mudah berkenaan perbezaan antara 5.0 GHz dan 2.4 GHz, pemilik akaun TikTok masfaizhakim berkongsi info. Nyata, video yang dikongsikan olehnya menarik perhatian ramai hingga ditonton oleh 430 ribu penonton.

Menurutnya bila anda memahami kedua-duanya, memudahkan untuk anda membuat pilihan mana satu yang perlu anda gunakan bersesuaian dengan kedudukan dan situasi anda berada ketika itu untuk memastikan sambungan Wi-Fi lebih pantas dan laju.

5.0 Gigahertz
Frekuensi tinggi, wavelength rendah
Wi-Fi tidak boleh travel jauh
Jika posisi anda dekat dengan Wi-Fi sebaiknya pakai jenis 5.0 GHz

2.4 Gigahertz
Frekuensi rendah, wavelength tinggi
Wi-Fi boleh travel jauh
Jika posisi anda jauh dengan Wi-Fi sebaiknya pakai jenis 2.4 GHz

 

Kesimpulannya, nak dapat Wi-Fi laju tak semestinya kena guna yang frekuensi tinggi, tapi anda kena pilih antara dua jenis ini mengikut posisi atau jarak anda dengan Wi-Fi.

Hendak lagi jelas, fahami video yang dikongsikan ini

@masfaizhakimWifi. ##fizik ##ScienceGuru ##TiktokGuru ##fyp♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

 

IKLAN

Sumber

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club