Gambar sekadar hiasan

Nak jadi menantu kesayangan bukannya mudah. Bagi setiap isteri,menjadi menantu kesayangan sudah tentu idaman.

Sudah tentu ada petuanya hendak menambat hati mertua. Nak tahu caranya, jom ikuti panduan ini.

Tip pikat mak mertua 

1. Angguk-angguk

Walaupun ada beberapa perkara yang kita tidak setuju, angguk-angguk sahajalah. Biarkan mereka selesa dengan pilihan mereka sendiri. Lebih baik mengiyakan sahaja apa sahaja tindakan yang mereka buat.
Walaupun kadang-kadang panas juga hati dengan tindakan mereka, bersabar sahajalah. Itu lebih baik.Tu tanda kita raihkan pendapat dan turun kan ego kita .

2. Tunjuk rajin masak

Nak Jadi Menantu Kesayangan, 15 Solusi Yang Para Isteri Kena Buat, Baru Nama Asyik Jadi Sebutan!

Tunjuklah rajin memasak di dapur. Sedap tak sedap, itu belakang kira. Asalkan rajin membantu ipar dan mertua.Kalau tak pandai pandai, cuba mula kan dialog “ Mak nak masak apa hari ni , saya bantu ?” sekurang-kurangnya kita bersama dengan nya di dapur .
Dalam mental si ibu mertua, kalau si isteri tak pandai masak, dia mula risaukan anak dia. Siapa yang akan bagi makan?

3. Ramah berbual mesra

Perbanyakkan bualan mesra yg boleh menarik minat mertua dan ipar duai. Kalau mereka suka tengok drama di TV, layankan sahaja.
Walaupun tidak sama level, ketepikan dahulu. Janji berkomunikasi.itu penting . kalau senyap je , kang mertua cakap kita sombong ! haaa .

4. Jangan tunjuk malas

Jangan menonton televisyen apabila mertua atau ipar duai sibuk mengemas rumah.Tak rugi membantu mereka mengemas bersama.

5. Berikan hadiah 

Sebab itu, kita selalu nampak orang-orang dulu akan bungkus bawa buah-buahan bila berkunjung ke rumah tetamu. Sama juga adabnya bila menantu melawat mertua.
Jangan lupa belikan mereka ole-ole. Mahal atau murah itu belakang kira. Buah tangan atau hadiah itu adalah tanda ingatan. Bila kita tidak beri apa-apa, maknanya macam kita tidak ingat dia. Scary bukan?
Dan lagi, jika berkunjung ke tempat pelancongan, jangan lupa souvenir. Jangan sampai lupa kerana ia boleh mendatangkan kecil hati.

IKLAN

6. Cuba bergaul dengan ipar-duai

Jangan asyik dengan mak mentua sahaja. Kena berbaik-baik dengan ipar yang lain. Ini penting supaya tidak berlaku cemburu dalam keluarga, lebih-lebih lagi antara ipar-duai perempuan.

7. Jangan Berkepit Dengan Suami

Masa mula-mula kahwin, bolehlah tunjuk manja semasa tengok TV beramai-ramai di ruang tamu. Bukan apa, takut ipar-duai yang lain meluat melihat kemesraan begitu.

8. Biarkan ibu ‘conquer‘ anak

Sekali-sekala, biarlah ibu dia ‘conquer‘ anak. Takkan asyik isteri sahaja nak ‘conquer‘. Contohnya, kalau mak mertua nak sendukkan nasi untuk anak lelakinya itu, biarkan. Kita boleh uruskan diri kita sendiri.

9. Tak payah tunjuk manja

Nak Jadi Menantu Kesayangan, 15 Solusi Yang Para Isteri Kena Buat, Baru Nama Asyik Jadi Sebutan!

Tak perlu aksi gedik dan tunjuk manja bila duduk dengan suami. Jangan pula nak tunjuk aksi urut-urut sambil geletek, atau sandar kepala pada bahu suami semasa menonton TV. Lebih-lebih lagi kalau tunjuk aksi ini depan ipar-duai. Gerenti ipar meluat! Mak mertua juga boleh datang sifat cemburu!
Buat biasa-biasa sudah.

IKLAN

10. Offer mak mertua duduk depan

Dahulukan mak mertua dalam apa jua keadaan. Biarkan kita yang kedua. Contohnya, kalau nak kereta dengan suami, offer mak mertua duduk depan. Biarkan mak mertua ada masa sembang dengan anak dia. Kita duduk belakang dengan anak-anak pun tak mengapa.

11. Buat-buat tanya makanan kegemaran suami

Sesekali jadi kepoh apa salahnya. Buat-buat tanya dan salin resepi. Sudah tentu ibu mertua rasa dihargai, kerana dialah yang menyediakan dan menyuap makanan favourite suami dari kecil.

12. Jangan marah suami depan mak mertua

Bukan sahaja marah. Adik beradik marah ialah kutuk atau kecilkan suami depan mak mertua. Kenapa?
Anak jantan itulah yang dia bela dari kecil. Kalau dia layan elok-elok, dia expectmenantu akan layan anak dia elok-elok juga. Bukan buruk-burukan suami

13. Ucapkan “syukur dapat suami macam ni” pada mak mertua

Banyakkan puji suami depan mak mertua. Antaranya, “Terima kasih mak sebab besarkan abang dengan baik sekali. Saya bersyukur sangat-sangat dapat suami macam ni. Ini semua kerana didikan mak”.
Namun cakap biar dalam nada ikhlas, jangan buat-buat nak memuji. Confirm, mak mertua akan kembang.

IKLAN

14. Jangan berebut suami dengan mak dia

Kalau mak dia panggil, dahulukan yang itu. Walaupun kita ada perkara lain yang memerlukan suami, biarkan suami attend mak dia dulu. Didik hati supaya redha, bahawa syurga suami itu di bawah tapak kaki ibu.

15. Ingat bahawa Allah maha adil

Jangan sesekali layan mak mertua macam sampah. Apa salahnya layan mak mertua macam mak kita sendiri?
Layan mak mertua baik-baik sebagaimana kita nak menantu kita suatu hari nanti layan anak lelaki kita dengan baik.

P/S : ingat , kalau kita layan mak mertua macam kita layan mak kita sendiri , kesan dia sangat besar untuk rumah tangga kita . kalau yang tak ada mak mertua tu , doakan mereka dekat sana . moga-moga mereka ditempatkan dikangan orang beriman .

Sumber: Nadia Halim

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Nak Jadi Menantu Kesayangan, 15 Solusi Yang Para Isteri Kena Buat, Baru Nama Asyik Jadi Sebutan!