Supaya rumahtangga bahagia dan disayangi, hubungan suami isteri dan mertua perlu dijaga dengan harmoni. Dalam kehidupan berumah tangga penting menjaga aib pasangannya terutama dihadapan mertua. 

Sikap menghormati pasangan, memuji dan tidak memburukkan pasangan adalah salah satu  cara yang dapat menjamin keharmonian rumahtangga. Pasangan anda akan berasa dihargai jika dirinya dipuji dihadapan mertua. Moga kita muhasabah diri untuk menjadi pasangan yang terbaik dalam menjalani bahtera bersama orang yang tersayang.Barulah sweet!

Begitulah dengan perkongsian Puan Intan Dzulkefli  di laman facebooknya mengenai hubungan suami isteri dan mertua begitu manfaat untuk dijadikan panduan bersama.

Berikut perkongsiannya:

Saya teringat ibrah dari video Prof Muhaya & beberapa talk Baitul Muslim. Ada share tips bahagia rumahtangga untuk suami isteri & mertua.

Antaranya,

1) Pasangan perlu rajin puji pasangannya di hadapan ibubapanya.

Maksud saya, bila depan mak ayah kita, puji suami. Yang suami pula balik jumpa mak dia, puji isteri.

Sebagai contoh,

– Suami puji isteri pandai masak, sabar jaga anak-anak di depan ibu bapanya.
– Isteri puji suami rajin mengasuh anak, masak, kemas dapur di depan ibubapanya.

Hal ini untuk menimbulkan persepsi positif mertua terhadap menantu. Walau kadang ibubapa taklah tunjuk reaksi obvious, tetapi kalau setiap kali balik kampung kita cerita yang baik, asyik puji pasangan, mestilah lama-lama ibubapa kita pun makin hormat & sayang pasangan kita. Sebaiknya dilakukan semasa pasangan tiada. Niatkan untuk memperbaiki hubungan antara mereka.

2) Begitu juga, di depan pasangan kita rajin puji ibubapa.

Puji kebaikan ibubapa kita, contohnya kisah-kisah kenapa membuatkan orang kampung respect kepadanya, atau ramai orang kampung puji mutu masakannya, jahitannya atau apa-apa.

Hal ini untuk membuatkan pasangan kita menjadi hormat kepada ibubapa kita.

BIG NO : Jangan sesekali cerita masalah rumahtangga ibubapa yang sudah terkubur menjadi sejarah. Bimbang pelbagai persepsi timbul dalam fikiran pasangan tentang keluarga kita & diri kita sendiri.

3) Sebaiknya jangan sesekali bercerita keburukan pasangan kepada ibubapa, juga sebaliknya.

IKLAN

Untuk mengelakkan persepsi buruk kepada mereka. Anggaplah kita sebagai orang tengah yang menjadi pendamai.

Jika ada masalah dengan pasangan, jangan kita pergi buka aibnya kepada ibubapa.

“Mak tahu, isteri saya tu bangun lambat, pemalas masak, kerja rumah tak buat, baju tak lipat, keja ngadap fon je.”

Mak mesti berapi dengar anak lelaki kesayangannya mengadu sebegitu. Lalu, hilanglah rasa kasih & hormat kepada menantu. Walaupun mungkin sebenarnya menantu tu seller online, duit hasil bisnes tulah yang beli barang dapur & pampers anak-anak.

Kita ketua keluarga, aib isteri aib kita juga. Masalah akan berlalu, kita akan berbaik dengan pasangan, tetapi aib yang kita buka tetap terkesan di minda ibubapa kita.

Aib itu mungkin akan disebut, atau diungkit pada kemudian hari. & apabila ia disebut semula, pasti akan melukakan hati pasangan kita.

4) Kalau pun nak menjaga hati, jangan sesekali condemn pasangan di depan keluarga.

IKLAN

“Ni sayang tengok kari mak ni, punyalah sedap. Macam ni baru kari, bukan macam yang sayang buat tu, kucing pun tak selera nak makan.”

Ada ramai suami cenderung condemn isteri depan-depan keluarga, depan mak ayahnya. Mungkin niat kita nak bagi pasangan improve, atau nak jaga hati mak, tapi maaf, cara ni tak berapa santun, tuan-tuan.

Nak puji masakan mak depan isteri boleh, silakan. Tetapi jangan condemn & banding dengan masakan isteri pula. Pandai-pandailah tackle hati kedua-dua wanita ini. Jangan sampai silap pilih kata.

Isteri kalian dibesarkan oleh ibunya, diajar cara masak oleh ibunya. Tentu caranya sedikit berlainan. Bukan tak boleh diperbaiki, insyaAllah boleh. Berilah masa & sokongan.

Perkahwinan yang sukses bukan hanya melibatkan suami & isteri sahaja, namun ia juga melibatkan ibubapa & keluarga dua belah pihak.

Hubungan yang harmoni antara kedua buah keluarga & antara anak menantu akan menautkan kasih sayang kerana Allah, tidak dibuat-buat.

Semoga kita sentiasa dapat memperbaiki hubungan sedia ada & berbahagia hingga ke syurga sana. Amiin.

Muhasabah saya yang menulis.

#selfreminder
#intandzulkefli
#notabaitulmuslim

Sumber:Intan Dzulkefli