Bila teringin nak makan ketam ni, tentu ada yang bercadang nak beli sendiri di pasar. Maklumlah jika beli di kedai yang sudah di masak tentu hargannya mahal!

Bagi yang bercadang nak beli ketam tapi nak isi-isinya gemuk dan bertelur, ada rahsianya cara pilih ketam yang betul. Begini cara nak pilih ketam banyak isi.

Baru sedap untuk masak kari, masak lemak cili api, masak sambal dan pelbagai hidangan.

1. Waktu Membeli

Jika ingin membeli ketam, belilah ketam di waktu selepas bulan mengambang penuh, kerana pada waktu ini isi ketam lebih padat dan banyak. Nampak seperti tidak logik, tapi percayalah memang ada perbezaannya.

2. Warna Cengkerang

Jika beli ketam, terutama ketam bunga yang bermacam jenis, lihat pada warna cengkerangnya, terutama bahagian atas dan juga pada sepit. Andai ada warna kebiruan, ia menandakan ketam itu masih segar.

3. Pilih Ketam Berat

Nak Ketam Gemuk-Gemuk Dan Isi Banyak, Begini Cara Pilih Yang Betul. Baru Puas Makan!

Pilih ketam yang lebih berat daripada yang lain, timbang dengan tangan anda. Ketam lebih berat daripada yang lain menunjukkan isinya padat. timang-timang sikit ketam tu, untuk mengagak berat ketam.

IKLAN

4. Lihat Belakang Ketam

Ketam boleh juga diketahui kesegaran dengan lihat belakang ketam. Bentuk tiga segi dekat belakang, jika masih kuat melekap, ia adalah ketam segar.

Mahu lebih yakin lagi, tekanlah pada bahagian tiga segi yang terdapat di belakang badan ketam. Jika ia terlalu lembut dan mudah ditekan, itu bermakna ketam tersebut telah pun lama. Sebaiknya pilihlah yang masih keras dan susah untuk ditekan.

5. Bau Laut

Bau mestilah ada bau laut, kalau dah ada bau hanyir yang kuat tu.Faham-faham aje la ehh.

6. Cukup Sifat

Ketam haruslah masih cukup sifat . Contohnya, kaki ketam masih kuat melekat pada badan dan mata ketam mesti ada lagi.Ini menunjukkan ia masih segar dari laut.

IKLAN

 

Nak Ketam Gemuk-Gemuk Dan Isi Banyak, Begini Cara Pilih Yang Betul. Baru Puas Makan!

7. Pilih Ketam Betina

Jika berpeluang untuk memilih, pilihlah ketam betina. Ini kerana ketam betina ni, ada telur dan selalunya ketam betina lebih banyak isi.

Panduan seterusnya ialah, lihat bahagian bawah badan ketam betina. Jika ada selonggok telur di luar badan, ha…itu petanda ketam tersebut banyak telur. Kena ambil yang tu. Memang puas hati makan.

IKLAN

Cara memilih ketam betina ialah dengan melihat pada bahagian belakang badan ketam yang selalunya lebih lebar, bulat dan bukan tirus. Ketam betina badan agak bulat dan sepit yang ada adalah lebih pendek dan kecil berbanding ketam jantan yang mempunyai sepit lebih besar. Dari segi warna, ketam betina warna agak kelabu-coklat, berbanding ketam jantan putih-kebiruan.

8. Tiada Tompok-Tompok

Bahagian bawah ketam yang segar selalunya putih bersih, kalau ada tompok-tompok atau warna selain putih, ia sudah agak kurang segar.

Semoga panduan ini sedikit sebanyak membantu anda memilih ketam yang segar, padat dan penuh isi. Selamat mencuba!

Sumber: Resepi Masakan via Rencah Rasa .

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Nak Ketam Gemuk-Gemuk Dan Isi Banyak, Begini Cara Pilih Yang Betul. Baru Puas Makan!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI