Menyediakan hidangan bergoreng memang mudah dan boleh dikatakan hari-hari ada sahaja menu yang dimasak. Umumnya, bagi memastikan hidangan yang dimasak adalah hidangan yang sihat, kita akan pastikan hanya menggunakan minyak yang baharu sahaja setiap kali ingin menggoreng.
Namun bagaimana pula caranya untuk kita menguruskan setiap kali ada lebihan minyak setiap kali memasak? Pastinya tidak mungkin dibuang ke dalam singki, sebab kita tahu akan menjadi penyebab utama sinki tersumbat.
Jadi di sini dikongsikan tip yang boleh dipraktikkan untuk urus lebihan minyak masak. Jom semak.
Suri rumah selalu rasa kusut memikirkan nak buang kat mana minyak masak yang dah tak boleh pakai. Dahlah minyak tak boleh digunakan berulang kali. Sekali dua goreng je lepas tu kena buang. Tapi nak tuang dalam sinki, takut tersumbat. Nak kumpul dalam tong banyak-banyak, lepas tu nak buang kat mana ?
Kami berikan beberapa cadangan cara yang boleh anda lakukan terhadap minyak masak terpakai:
Ads
1. Serahkan kepada pihak yang ada menyediakan khidmat kitar semula minyak
– Apa kata daripada anda buang minyak masak terpakai di kawasan yang boleh menyebabkan pencemaran, lebih baiklah sekiranya anda jual kepada pihak berkenaan, bukan? Contohnya menjual kepada Akademi Tahfiz Al’ Hira dan Kelab Belia Sentosa di Batang Kali atau di Universiti Putra Malaysia (UPM) bagi tujuan penghasilan biodisel.
Anda dapat duit, alam pun terjaga dari pencemaran.
2. Kitar semula sendiri
Ads
– Kalau anda jenis yang kreatif dan suka ber-DIY, bolehlah cuba lihat di internet cara penghasilan bahan berasaskan minyak. Sebenarnya dari minyak masak terpakai anda boleh hasilkan bahan yang paling mudah iaitu lilin.
Percaya tidak?
Ads
3. Kumpul dalam botol
– Kalau rasa malas nak menjual kembali minyak terpakai tersebut, anda boleh kumpul kembali minyak tersebut dalam botol-botol kosong dan buang di kawasan kitar semula. Nanti pihak berwajib seperti Majlis Perbandaran akan uruskan sisa buangan tersebut.
Senang kan kerja?
Jadi selepas ini, bolehlah amalkan cara-cara di atas ini bagi menggantikan tabiat salah pembuangan minyak yang selalu anda lakukan itu. Bukan apa, alam ini kan tempat tinggal kita. Kalau tidak kita yang menjaganya, siapa lagi?
Sumber : BKKM,JKN Kedah (Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan
Jabatan Kesihatan Negeri Kedah)
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Minum air masak memang baik untuk orang dewasa dan kanak-kanak tetapi bukan pada bayi di bawah usia enam bulan. Mengapa?
Selain tidak memiliki sebarang jenis kalori dan khasiat untuk bayi, air masak juga meninggalkan pelbagai kesan serius termasuk masalah sawan kepada bayi itu sendiri.
Ikuti perkongsian Dr Redza Zainol mengenai bahaya dan kandungan air masak untuk bayi.
Selalu ibu muda tanya soalan ni. “Boleh ke saya bagi anak saya air masak” Katanya cuaca panas, nanti anak jadi dahaga.
Saya pun terangkan yang kita cuma galakkan susu ibu dan susu formula untuk bayi umur bawah 6 bulan.
Air masak atau apa-apa jenis minuman lain dikira tidak memberi khasiat pada bayi umur di Bawah 6 bulan.
Bayi Bawah 6 bulan yang minum air masak secara kerap boleh mengalami:
* Muka bengkak
* Suhu badan yang rendah (Bawah 36.6 C)
* Letih tidak bermaya
* Tidak mahu menyusu
* Paling serius hingga boleh menyebabkan sawan. Keadaan ini dinamakan Water Intoxication.
Jika beri air masak: * Tak beri sebarang kalori untuk mengisi perut bayi.
Secara purata berat bayi bertambah 25 gram setiap hari. Kalau asyik bagi air masak yang tiada kalori boleh jadi berat bayi menurun.
* Buah pinggang bayi tu masih belum matang sepenuhnya dan tak mampu nak process cecair dan garam yang terlalu banyak dalam badan.
* Bayi kita tu jadi tak berminat nak minum susu sebab perutnya dah penuh.
Bila waktu sesuai beri bayi minum air masak? Selepas anak mula diberi makanan pejal, barulah beri air masak pada bayi.
Jumlah air masak yang boleh diberikan pada bayi:
* Umur 6- 12 bulan = 1/2 cawan sehari * Umur 12 – 24 bulan = 1-4 cawan sehari * Umur 2-5 tahun = 1-5 cawan air masak sehari
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Menambah koleksi resipi biskut untuk persiapan di hari raya ini,ada baiknya sediakan resipi yang menjadi kegemaran keluarga. Antaranya resipi Cornflake Crunchy bersama choclate chips yang enak ini. Ranggup dan bercoklat, pasti rasanya tidak mengecewakan.
Jom buat biskut cornflakes crunchy ni, senang sangat tau. Boleh ajak anak-anak buat sekali.Tahun lepas dah pernah share resepi tapi tahun ni Cik Tom tambah chocolate chips, ikut selera anak-anak pulak.
Resepi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips
Bahan-bahan :
250g buttercup atau boleh guna planta
1 cawan gula aicing (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja)
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cornflakes secukupnya ( Cik tom letak dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)
Chocolate chips
Chocolate rice (optional)
Almond cincang (optional)
Cara-cara:
• Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
• Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
• Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
• Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah dong. Bisa aja.
• Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
• Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
* Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
* Kalau tak suka manis manis, boleh kurangkan sukatan gula aicing jadi 3/4 cawan ye.
Selamat mencuba
Menanam pokok kari di dalam bekas atau pasu, untuk dapat hidup subur kenalah kita persiapkan terlebih dahulu medium tanah yang bagus. Memandangkan bukan semua pokok boleh hidup dengan subur bila di tanam di dalam pasu.
Bagi yang biasa memanam di dalam pasu sahaja tahu betapa pentingnya pemilihan jenis tanah dibuat untuk memastikan pokok yang di tanam hidup dengan subur.
Untuk yang masih belum tahu formula untuk membuat bancuhan tanah, bolehlah ikut cara yang dikongsikan oleh saudara Azuan Abdullah.
Ini perkongsiannya.
Dua tiga hari lepas, Puan Isteri bawa balik anak pokok kari. Jadi, saya dah faham la maksud beliau tu. Bila tengok keliling rumah, dah tak ada kawasan yang sesuai. Terpaksa tanam dalam pasu atau tong hitam.
Kali ini saya pilih untuk tanam dalam tong hitam secara 100% organik. Tong hitam menjadi pilihan sebab ia murah dan besar. Lagipun ia tahan lasak jugak.
Dalam tong tu saya letak tanah campuran yang digaul sendiri. Nisbahnya adalah seperti berikut :
2 bahagian tanah
1 bahagian cocopeat
1 bahagian kompos
Cara-caranya:
lANGKAH 1 : 2 bekas tanah, 1 bekas kompos dan 1 bekas cocopeat digaulkan hingga sebati.
LANGKAH 2 : Masukkan tanah yang siap dicampur ke dalam tong hitam. Tak perlu sampai penuh. Tinggal ruang lebih kurang 10 cm. Pastikan tebuk lubang di bawah tong ya. Tujuannya untuk saliran air keluar.
LANGKAH 3 : Saya siram dengan BIM. Boleh juga guna EM atau air basuhan beras yang dah diperam.
LANGKAH 4 : Tudung permukaan tanah tu supaya tak tededah direct pada cahaya. Tak kisah nak guna apa. Saya guna guni terpakai je. Jangan tutup guna penutup dia pulak ya, sebab nanti udara tak masuk. Biarkan 1 minggu. Lepas 1 minggu baru tanam.