Sesekali ubah selera dengan menikmati Nasi Ayam Singapura yang istimewa ini. Memandangkan anak-anak memang suka makan nasi ayam, jadi sangat berbaloilah kalau kita buat pes ini di rumah. Bukan sahaja boleh disimpan lama, malah apa yang lebih penting lagi cepat dan mudah untuk kita sediakan menu yang special ini.

Pasti anda tidak sabar ingin mengetahui ramuan untuk membuat pes tersebut bukan? Jadi jom kita lihat perkongsian daripada Paan Selamat ini. Jadi bolehlah dicuba ye.

Salam kengkawan MAHN, Paan nak tanya sape yang pernah buat macam ni kalau memasak nasik ayam? Hanya standby ready made chicken rice instant paste & kalo nak guna kite bubuh paste ini ke dalam air rendaman beras ketika menanak nasik ayam. Ditambah juga selai daun pandan serta sesudu marjerin! mudah & jimat masa.

Nak buat paste ni pun too easy!

.

Hanya bahan asas diperlukan
1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Halia
4. Serai
5. Garam
6. Minyak masak yang banyak

Minyak yang ade kat paste ni kita boleh camporkan sikit kat kuah cili untuk nasik ayam, serta boleh dicamporkan juga pada kuah kichap sebelum kite tuang ke atas ayam sebagai pengganti untuk minyak bijan.

Selain itu ia boleh digunakan untuk sup ayam dengan cara meletakkan 1 1/2 sudu paste ini ke dalam sup. Kalau nak tau my friend dari Singapura pun selalu suruh paan buatkan chicken rice instant paste ni kalau datang KL. Sekali dia request sampai berbotol-botol, katanya all her friends kat Singapura suke bebeno sebab terasa dah macam makan kat restaurant je if guna paste nie. Pernah beberapa kali juga her bawak this paste ke US & Europe untuk bagi kat kengkawan dia yang ade menetap di negara sebelah sana.


.

Langkah 1 : Sediakan bahan-bahan:

1-Cili merah 11 batang
2-Bawang besar 1/2
3-Bawang puteh 7 ulas
4-Halia 3 inchi
5-Serai 3 batang
6-Limau kasturi 8 biji
7-Gula 4 sudu
8-Garam
9-Minyak dari paste nasik ayam
10-Cuka puteh 2 sudu

Langkah 2

.

Basuh bersih untuk semua bahan yang akan dikisar & masukkan ke dalam blender. Isikan suku air ke dalam bekas blender & di kisar sehingga lumat.

Langkah 3

.

1-Tuang bahan yang telah lumat dikisar ke dalam periok, masak dengan nyalaan api yang sederhana. Tujuannya adalah untuk mengeringkan air daripada cili yang dimasak.

IKLAN

2-Bila air cili telah kering boleh masukkan gula dalam anggaran 5-6 sudu makan, serta sedikit garam sebagai mengimbangi rasa.

3-Perahkan 8 biji limau kasturi kedalam kuah cili & kacau rata. Jangan campurkan biji limau ketika masak kuah cili kerana dikhuatiri menjadi pahit.

4-Selepas memerahkan limau kasturi, baru dimasukkan cuka puteh dalam sesudu & dikacau lagi hingga sebati.

5-Masukkan lebihan minyak dari home made chicken rice instant paste kedalam kuah cili. Masak lagi sehingga pecah minyak dengan api yang sederhana. Nak guna minyak masak biasa pun okey jerrr.

6-Sebelum mematikan api periok, perlu kita rasakan dulu kuah cili. Kalau masam boleh tambah gula, kalau nak extra pedas masukkan lagi cili, @ touch-up ikut selera kita.

IKLAN

Langkah 4:

Apabila kuah cili sudah sejuk, masukkan dalam balang/bekas yang bersih. Simpan dalam peti sejuk agar tahan lebih 7+ bulan lamanya.

Hii… telupa lak paan nak share sama u orang tips how to goreng ayam for singapura chiken rice style. Kalau nak potongan gorengan ayam tu kelihatan cantik selepas digoreng, kite boleh guna kaedah hot oil bath in wok. Maksudnya kita perlukan 2 sudip, sudip pertama untuk diletakkan ayam manakala sudip yang kedua untuk cedok minyak panas bagi menyiram permukaan atas potongan ayam. Perlu ingat ayam pada sudip pertama harus direndam separuh ke dalam minyak yang banyak kendian sudip kedua adalah untuk menyiram minyak kat atas.

.

Cara pemerapan:
*Kichap pekat 4 sudu
*Lada sulah sikit
*Potongan ayam half@whole yang kita half boil terlebih dulu


.

Kalau nak buat madu style jangan campor madu sebelum menggoreng yer? kalo tak habis melekat pada kuali tu! bercapuk-capuk kulit ayam yang digoreng tu. Seeloknya diletakkan madu semasa ayam tengah panas yang baru diangkat dari kuali.

sumber : Paan Selamat