Selain untuk menjadikan ruang rumah nampak bergaya dengan penggunaan lantai kayu vinyl, dikatakan juga ia dapat memberi keselesaan pada kaki yang melangkah di atas lantai tersebut.
Bahkan lantai vinyl ini cukup mudah dilakukan dengan pemasangan sendiri.
Oleh itu, andai ada yang merancang untuk lakukan diy, sebelum membeli lantai vinyl elok kiranya ketahui tips atau formula untuk membuat pengiraan kuantiti yang diperlukan untuk sesuatu ruang.
Nak tahu lanjut, ikuti perkongsian ini.
Memandangkan ramai yang tanya macam mana cara nak kira untuk dapatkan berapa keping nak guna di setiap ruang.
Ads
Jadi mak pesan jika kita mudahkan kerja orang lain Allah SWT akan permudahkan urusan kita. Meh saya ajar cara kiraan ye..
*1kaki = 12inci
Contoh ruang yg kita nak buat tu saiz dia panjang 20 kaki kita tukarkan dulu kepada inci 20kaki x 12inci = 240inci..
Ads
Lebar pula katakan 15kaki tukar kepada inci dulu 15kaki x 12inci = 180inci.
Sekeping vinyl panjang dia 36inci dan lebar dia 6inci. So kiraan untuk tau berapa keping nak guna formula dia panjang x lebar.
Ads
240inci x 180inci =43,200
36inci x 6inci = 216inci
43,200 bahagi kan dengan 216 = 200 keping jadi tambah la dalam 5 keping sebagai extra =205 keping semua sekali.
Harap semua paham dengan kiraan ni.. Jika tak paham boleh je komen jumlah panjang dan lebar ruang korang nanti saya akan cuba bantu kirakan.. Semoga dengan ilmu yang saya bagi ni bermanfaat buat semua..
Sumber : Ameer Rahman
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bagi yang tengah berdiet, makan malam adalah waktu yang cukup mencabar terutama bagi ibu-ibu yang terpaksa masak untuk suami dan anak-anak. Melihat menu yang menyelerakan, membuatkan nafsu makan tidak mampu dibendung.
Selain membantu membuatkan perut kenyang, minuman ini juga sesuai buat mereka yang menghadapi masalah sembelit serta boleh mengurangkan berat badan. Ibu yang dalam berpantang juga boleh cuba minuman ini. Caranya mudah sahaja.
Apa kata cuba praktikkan kaedah yang dilakukan oleh Nurul Moleek Cereprove dalam mengawal nafsu makan. Minuman campuran epal hijau, serbuk kayu manis, kurma dan susu ini dikongsikan oleh Nurul dalam laman Facebooknya.
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 biji epal hijau
2 biji kurma
1 sudu teh serbuk Kulit Kayu Manis Ceylon
1 gelas susu
Cara menyediakan:
Potong buah kurma dan epal dalam bentuk kepingan kecil dan pastikan kulit epal tidak dibuang kerana kandungan Flavonoid yang ada pada kulit bagus untuk pelihara jantung dan elakkan strok.
Masukkan susu dan potongan buah tadi. Jika mahu lagi sedap boleh masukkan ais. Cuma dalam ini saya tidak masukkan ais. Kemudian, masukkan Kayu Manis Ceylon tadi.
Kisar hingga halus semua bahan tu. JANGAN TAPIS . Minum semua sekali.
Apabila siap dikisar, masukkan dalam gelas dan minum.
Sumber Nurul Moleek Cereprove
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bagi ibu-ibu yang suka membeli dalam kuantiti yang banyak, pasti ini mendatangkan masalah kan. Lebih -lebih lagi bagi yang nak jimatkan ruang. Misalnya, sayuran atau barang basah yang disimpan dalam peti sejuk, lama-lama akan menyebabkan ia layu dan berbau.
Sebenarnya ada cara untuk atasi masalah ini dengan menggunakan plastik kedap Perkongsian ini dimuat naik oleh Tisam Ibrahim
Memanjangkan pahala ahli MAHN yg sudi ajar cara simpan barang basah dapur. Cara ni sy dah praktik spnjg PKP dan mmg terbukti dpt jimat duit, tak perlu pergi pasar byk kali dan menjimatkan ruang peti sejuk.
Ni rahsia dia. Ziplock bag. Berbaloi melabur beli ni. Perlu ada at least 2 size. Sy ada 3 saiz. Yg xde dlm gambar saiz L. Lupa nak ambik gambar. Dulu2 sy guna mangkuk aiskrim, mangkuk plastik jernih, bekas Ikea. Semua tak efisien sbb byk makan space. Pakai ziplock jimat ruang. Boleh basuh, lap, guna semula. Hanya buang bila dah bocor. Spjg PKP ni sy br buang 2 helai sbb kene sirip ikan.
Rahsia kedua; sapu tangan. Sapu tgn murah2 je kat kedai Mr DIY/Eco tu. Wajib guna utk alas dlm ziplock sayur2. Tujuannya utk serap lembapan. Air tu yg rosakkan sayur kita. Dulu2 sy guna tisu/kitchen towel tp tidak cost effective. Pakai sapu tgn boleh basuh dan guna semula. Yg ni sy pakai ziplock L.
Broccoli, celery, cauliflower potong2 dulu utk muatkan dlm ziplock. Jgn basuh. Kalau nak basuh pun, lap dulu sayur2 baru masuk ziplock. Tp sy x rajin. Nanti nak masak baru cuci sayur tu. Dlm gambar ni, broccoli dan celery tu dah seminggu lebih dlm fridge. Ni ziplock M.
Sayur berdaun pun sama. Petik2/potong2 dulu. Buang akar. Jgn basuh. Alas sapu tgn dlm ziplock dan simpan sayur. Sy dah buat dgn kangkung, bayam, sawi. Pernah sy simpan hampir 2 minggu. Masih elok tak rosak. Sayur berdaun sesuai dlm ziplock saiz L.
Kedai acheh jual pandan serumpun. Serumpun tu jugak boleh masuk dlm ziplock L. Senang. Jgn lupa alas sapu tgn juga.
Ni petua sy dpt dr group MAHN utk bg cili masak dan cili api tak kecut.
1. Buang tangkai cili.
2. Letak 3-4 ulas bwg putih
Mmg berkesan. Cili2 ni dah 2 minggu lebih bertahan.
Pantang tomato ialah jgn dibiarkan bergolek2. Alas dgn sapu tangan baru simpan tomato. Boleh guna cara ini utk limau dan lemon.
Daun sup, daun bawang, daun kari, daun limau purut, daun ketumbar dan daun kunyit yg kita paling membazir tiap kali memasak sbb kene beli byk tp guna sikit je. Boleh simpan lps ni. Berbeza dgn sayur2 sblm ni, yg ni kene cuci dulu. Cuci bersih2, potong, masuk ziplock S dan masuk FREEZER. Tak perlu alas sapu tangan.
Semua kacang2 masuk dlm ziplock. Yg ini org dah biasa buat.
Tips utk makanan basah; guna ziplock yg agk tebal. Ada ziplock khas utk freeze tp mahal. Guna yg biasa pun boleh cuma cari yg tebal. Tos dulu makanan basah baru masuk ziplock. Tak payah sapu tgn ye
Sama jugak. Dah guna nanti, basuh ziplock dgn sabun bersih2, lap dan guna semula selagi tidak bocor.
Cara susun
Susun semua ziplock secara menegak utk jimat ruang dan senang utk cari bahan masak.
Susun ziplock dlm freezer secara menegak. Bila dah keras, baru baringkan dan stack up. Jimat ruang.
Apa2 sayur akar/rhizome, cuci bersih dan rendam dlm air. Simpan dlm botol air/jar mcm ni. Tiap kali ambil utk guna sikit, ganti air. Yg kunyit tu dah 3 minggu lebih. Serai pulak dlm 2 minggu.
Susun ziplock secara mendatar dulu. Bila makanan dah beku, baru tegakkan. Jimat space dlm freezer.
Selepas disimpan
Dah lebih 2 minggu dlm freezer.
Dah lebih 3 minggu dlm freezer. Masih elok. Bila ditumis keluar bau kari mcm biasa.
Bekas pembantu peribadi usahawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman yang dikenali sebagai Ghazi dilaporkan meninggal dunia sebentar tadi.
Berita duka tersebut dimuat naik oleh Datin Seri Shahida, menerusi laman instagramnya dengan ucapan takziah dan mendoakan agar roh Allahyarham dicucuri rahmat. Dukacita saya maklumkan,bekas kakitangan saya yg amat saya sayangi,seperti adik saya sendiri,Muhammad Ghazali B Hj Mat Lawi telah kembali ke rahmatullah sebentar tadi.
Mari sama2 kita sedekahkan Al Fatihah dan sama2 doakan rohnya dicucuri rahmat,diampunkan dosanya,dilapangkan kuburnya ditempatkan di kalangan mereka yg beramal soleh…
. Saya akan rindu awak Ghazisaya sayang awak tapi Allah lebih sayang awak.” tulis Datin Seri Shahida menerusi kapsyennya.
Sebelum itu, Kak Mel yang juga bekas kakitangan Datuk Seri Aliff berkongsi berita arwah dalam keadaan tenat disebabkan apendiks telah pecah dan kuman merebak ke paru-paru. semoga @ghazi_ml di beri keajaiban.. pg td sy dpt call dari abg gazi bahawa beliau tgh tenat sekarang.. di sbbkan appendiks beliau pecah dan kuman dah merebak ke paru2 beliau.. semoga beliau di beri kekuatan… dan kesembuhan.
“Akak pun ingin memohon maaf jk selama kita bersama menjalankan tugasan.. akk ada terkasar bahasa dan menguris hati.. halkan mkn minum.. akk pun maafkan segala kesalahan ko dik.