Bila anak-anak bakal menduduki peperiksaan besar seperti UPSR, PT3, SPM, STPM dan sebagainya, kita sebagai ibu bapa turut terherat rasa gusar dan bimbang. Apatah lagi persaan anak-anak yang akan diuji kefahaman ilmu yang telah dipelajari selama ini. Pastinya ada yang merasa tidak tenang dan bimbang menanti hari peperiksaan tersebut.

Jika ingin dihitung, peperiksaan UPSR adalah yang paling hampir bakal diduduki oleh anak-anak kita dengan berbaki seminggu sahaja lagi. Tentunya persiapan mental dan fizikal berdepan dengan peperiksaan besar telah dipersiapkan sejak di awal tahun lagi. Kita sebagai ibu bapa juga yakin, pelbagai usaha telah dilakukan oleh anak-anak kita untuk berjaya dalam peperiksaan tersebut.

Pun begitu, usaha tidak boleh terhenti di situ sahaja malah menurut perkongsian PU Salman masih ada lagi amalan-amalan tertentu yang boleh dilakukan sehinggalah sebelum masuk dewan peperiksaan.

Nak tahu apakah amalan tersebut, jom semak.

IKLAN

AMALAN SEBELUM MASUK PERIKSA

Utk pastikan apa yg kita hafal itu kita tidak lupa ini amalan yg diajar oleh guru saya(buat sebelum pergi dewan periksa):

IKLAN

1. Ambil wuduk sempurna.
2. Mengadap kiblat.
3. Ambik secawan air kosong sebaiknya air zamzam.
4. Baca surah al-A’la الأعلى.

IKLAN

Nak Pastikan Apa Yang Anak Kita Hafal Untuk Peperiksaan Tak Lupa, PU Salman Kongsi Amalannya.
5. Bila sampai ayat keenam baca 7 kali sambil masukkan jari telunjuk kanan dan pusing lawan arah jam 7 kali.
6. Abiskan bacaan surah tersebut.

 

sumber : PU Salman

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI