Membina rumah idaman di atas lot tanah sendiri tentu sahaja kita mahukan yang terbaik agar rumah yang dimiliki kelak berkualiti hasil kerjanya. Maklumlah bukan murah modal untuk membuat rumah.

Tentu kita tidak mahu, disebabkan tersalah membuat pemilihan bahan-bahan binaan menjadi penyebab rumah yang siap dibina tidak kekal lama atau timbul pula rasa tidak rasa puas hati di kemudian hari.

Umpamanya dalam pemilihan batu bata. Lazimnya batu bata ini digunakan sebagai salah satu bahan utama dalam membina kerangka dan struktur bangunan rumah, tembok, pagar dan sebagainya.

Sebagaimana umum mengetahui, terdapat 2 pilihan batu bata yang boleh digunakan, sama ada dari jenis batu bata merah atau batu bata putih.

Membuat pemilihan yang mana satu terbaik antara keduan bahan ini juga boleh membuatkan ada yang keliru.

Jadi apa kata anda dengar penjelasan daripada arketik yang bernama Huda Mahmud, dia ada berkongsi info di akaun twitternya.

Ini perkongsiannya.

Bata merah (clay bricks) atau bata pasir/putih (cement sand brick? 

Harga bata pasir paling murah tapi mempunyai “thermal mass” yg rendah yakni dinding cepat panas waktu siang sebab dia serap haba & cepat sejuk waktu malam. Boleh rasa perbezaan antara rumah yg guna 2 bata ni.

Bata merah (clay bricks) di Malaysia kebanyakannya ada sijil SIRIM & Bomba. Bata merah mempunyai had rintangan api selama 2 jam.

Contoh sijil Bomba untuk bata merah dari Ho Brother Bricks Supply Sdn Bhd.

Ada satu lagi jenis bata yg sudah berada lebih dari 10 tahun dipasaran Malaysia, iaitu “Autoclaved Aerated Concrete” atau singkatan popularnya adalah AAC. Bata AAC diperbuat dari simen, pasir, kapur & “aerating agent”.

Secara asas bata AAC ‘dibakar’ dan “aerating agent” mengembangkan bata AAC sama seperti cara buat roti. Jenama popular adalah Starken. Bata AAC sangat besar saiznya. 1 bata/blok = 6 bata merah. Cara pasang sama macam dinding bata lain.

Kelebihannya adalah ia mengurangkan beban pada struktur dan permukaan sedia ada sudah licin berbanding bata merah & bata pasir. Ia setara dengan bata merah malahan lebih baik dari aspek tertentu.

Dah buat dinding mesti ada paip air, kabel & konduit elektrik nak ditanam dalam dinding mengikut keperluan sesuatu ruang/bilik. Dinding bata akan dikikis. Aktiviti ini dipanggil “wall chasing”. Kadar dinding boleh dikikis ni adalah tidak lebih dari 1/3 ketebalan bata.

IKLAN

Kalau nak bucu dinding cantik lurus je bila plaster boleh letak “corner beading”. Ada pelbagai profile. Nak bucu bulat atau tajam semua ada. Jangan risau, tak bahaya pun sebab ia dibuat dari uPVC. Yg biasa saya spesifikasi dalam projek adalah dari keluaran Ho Shen Lee

Sumber : Huda Mahmud

Jom saksikan video tentang penjagaan gigi. Katanya ada cara berus gigi yang betul. Jadi nak tahu detail, kenalah tonton video ni ye!

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club