Tiada perasaan membahagiakan yang boleh digambarkan bila melihat rumah yang dihuni sentiasa bersih dan kemas tersusun.

Walau penat mengemas rumah untuk  keluarga sendiri, tidak sedikit pun terasa rugi dirasakan. Itulah yang dikongsikan oleh Anis Syuhada.

Mengetahui lanjut apa lagi rahsianya untuk pastikan rumah sentiasa bersih, ikuti perkongsiannya.


Dalam kehidupan seharian kita kena ada 1 sifat iaitu disiplin. Dalam urusan mengendalikan rumah kita seharusnya perlu ada disiplin kalau tak biasa kita ubah sikit2 .

Perubahan ketara diri kita sendiri akan rasa bila rumah dalam keadaan bersih & kemas

1- sapu sampah walupun tak nampak sampah dengan mata kasar. Buktinya ampa akan peroleh hasil dari dalam penyodok & vaccum.

2- lap habuk walaupun nampak bersih tapi habuk tetap ada & wujud. Banyak @ sikit bergantung pada kerajinan kita. “Mak kami kata jangan sampai habuk seinci baru nak lap🤣”

3- selepas guna ruang kemas semula jangan harapkan orang lain kemas. Jangan tunggu nanti2 ini menyebabkan kita akan terbiasa untuk bertangguh untuk mengemas.

IKLAN

Nak Rumah Bersih & Kemas Sentiasa, Wanita Ni Kongsi Apa Rahsia Dia. Boleh Follow!

4- wajib kemas tempat tidur selepas bangun tidur jangan biasakan bilik dalam keadaan berselerak. Bilik tidur adalah salah satu ruang kita untuk berehat setelah seharian penat bekerja. Mood kita mempengaruhi persekitaran rumah kita.

5- wajib buang sampah sebelum waktu tidur jangan biarkan sampah semalaman terperap dalam rumah ia akan menimbulkan bau yang kurang senang. Pastikan juga tiada sisa makanan tertinggal dalam sinki.

6- elakkan menyimpan terlalu banyak kotak kerana akan mengundang lipas terutama dalam cabinet dapoq.

IKLAN

7- sapu sawang di atas ceiling bukan salah plaster ceiling jenis apa cuma kita kena rajin hatta kalau kita tak buat plaster ceiling sekali pun rumah kita akan ada sawang.

Nak Rumah Bersih & Kemas Sentiasa, Wanita Ni Kongsi Apa Rahsia Dia. Boleh Follow!

8- Jangan sesekali biarkan bilah kipas tebal berinci2 dengan habuk kena rajin kaih sambil menyapu boleh guys💃🏼 dekat kipas kita boleh tengok orang tu rajin bersihkan rumah or tak.

9- Lapik kaki 1 rumah basuh la seminggu sekali sebab kita akan lap untuk bersihkan kotoran pada kaki. Mak kata “jangan sampai lap kaki hang keraih mcm kayu sebab kotoq”

IKLAN

Nak Rumah Bersih & Kemas Sentiasa, Wanita Ni Kongsi Apa Rahsia Dia. Boleh Follow!

10- pinggan mangkuk yang nak guna sahaja perlu ada dekat pengetus pinggan segala besen tapih lepas kering simpan dengan rapi dibawah cabinet.

Nak Rumah Bersih & Kemas Sentiasa, Wanita Ni Kongsi Apa Rahsia Dia. Boleh Follow!

Penat-penat kemas rumah untuk kita keluarga kita sendiri maka tiada ruginya kita berpenat-berpenat untuk pastikan rumah dalam keadaan bersih. Kebersihan itu amat dituntut dalam islam juga agama lain.

Tak semua benda kita perlu bayar kadang-kadang kehidupan berubah kerana tindakan dari diri kita sendiri

Sumber : Anis Syuhada

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club