Memahami adakah boleh ruang tanah kosong di bawah pencawang elektrik untuk diusahakan dengan bercucuk tanam, ada baiknya kita baca perkongsian lanjut tentang ini dari seorang peguam hartanah.

BOLEHKAH USAHAKAN TANAH DI BAWAH LALUAN PENCAWANG ELEKTRIK?

Tn. Hafiz Mansor minta saya ulas tentang isu mengusahakan tanah di bawah laluan pencawang elektrik.

Adakah tanah di bawah laluan pencawang elektrik itu boleh diusahakan?

Jika boleh bagaimana caranya dan bagaimana kedudukannya dari segi perundangan?

Sebab katanya, beliau lihat ramai orang bercucuk tanam di bawah laluan pencawang elektrik. Beliau mohon pencerahan daripada saya.

Nak Usahakan Tanah Di Bawah Pencawang Elektrik, Ketahui Dulu Dari Sudut Undang-undangnya!

Baik..dia begini..

1. Bila pembekal elektrik iaitu TNB (dalam istilah teknikalnya di panggil sebagai “Pihak Utiliti”) ingin memasang talian pembekalan elektrik melalui tanah milik persendirian, mereka akan berbincang dengan tuan tanah tersebut dan akan memasuki satu Perjanjian Izinlalu dengan tuan tanah itu.

2. Di bawah Perjanjian Izinlalu itu, Pihak Utiliti
dibenarkan untuk memasang dan menyenggara talian pembekalan dan memperolehi akses ke atas tanah yang dimiliki oleh pemilik tanah untuk tujuan tersebut.

3. Kelebaran tanah yang terlibat yang dikenali sebagai “Koridor Penghantaran” bergantung kepada voltan talian pembekalan dan juga faktor-faktor lain.

IKLAN

4. Terma dan syarat-syarat serta tempoh perjanjian izinlalu di antara PihakUtiliti dengan tuan tanah terpulang kepada persetujuan antara kedua-dua belah pihak.

5. Tanah di bawah perjanjian izinlalu atau
dalam Koridor Penghantaran tersebut secara perundngan nya masih lagi kepunyaan pemilik tanah.

Nak Usahakan Tanah Di Bawah Pencawang Elektrik, Ketahui Dulu Dari Sudut Undang-undangnya!

6. Pihak Utilitihanya menggunakan tanah tersebut untuk memasang dan menyenggara
talian pembekalan elektrik dan bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan ke atas talian pembekalan
elektrik itu.

7. PEMILIK TANAH atau MANA-MANA ORANG
YANG DIBENARKAN oleh pemilik tanah secara sah, BOLEH menggunakan, mengerjakan, mengusahkan atau melaksanakan
apa-apa aktiviti di atas tanah yang terletak di bawahtalian itu dengan syarat mereka perlu MENDAPATKAN KEBENARAN YANG SAH
daripada Pihak Utiliti terlebih dahulu. Caranya mereka perlu membuat permohonan rasmi secara bertulis kepada Pihak Utiliti.

8. Kebenaran sah daripada utiliti adalah bertujuan untuk mengawalaktiviti yang dilaksanakan di bawahtalian supaya ianya tidak mengganggu-gugat talian-talian penghantaran dan tidak bermaksud untuk menyekatpemilik tanah atau mana-mana pihak yang dibenarkan oleh tuan tanah secara sah daripada menjalankan aktiviti di atas tanah mereka.

Nak Usahakan Tanah Di Bawah Pencawang Elektrik, Ketahui Dulu Dari Sudut Undang-undangnya!

IKLAN

9. Pihak Utiliti juga perlu memastikan bahawa mana-mana orang yang dibenarkan untuk melaksanakan aktiviti di bawah atau berhampiran talian pembekalan dimaklumkan dengan sewajarnya mengenai langkah-langkah keselamatan yang perlu dipatuhi serta mengelakkan sebarang gangguan yang
boleh menjejaskan keselamatan sistem
pembekalan elektrik.

*** Saya dimaklumkan bahawa Pihak Utiliti kini menggunapakai kaedah pengambilan tanah di bawah Akta Pengambilan Tanah 1960 bagi mengambil tanah mana-mana pemilik bagi tujuan tersebut. Namun begitu setiap prosedur pengambilan tanah adalah tertakluk kepada peraturan dan Akta Pengambilan Tanah 1960.

10. Pada amnya, terdapat beberapa aktiviti-aktiviti yang dibenarkan dilakukan di dalam koridor talian pembekalan elektrik tersebut dengan syarat-syarat tertentu, yang mana pada pendapat utiliti tidak mengganggu-gugat talianpembekalan serta boleh menyebabkan bahaya kepada mana-mana orang awam atau harta, seperti berikut:

A. Penanaman pokok-pokok yang rendah, penanaman sayur dan tanaman jangka pendek, ladang kecil dan nurseri. Tanam musang king tak boleh lah ya .

B. Tempat letak kereta.

C. Kolam oksida dan kolamternakan ikan.

IKLAN

D. Jalan-jalan atau trek-trek kecil bersifat sementara.

Hanya 4 aktiviti di atas sahaja di benarkan dilakukan di bawah talian pembekalan tersebut tetapi tertakluk kepada syarat-syarat dan keluasan-keluasan tertentu yang dihadkan oleh Pihak Utiliti. Lain-lain aktiviti TIDAK DIBENARKAN.

Harap perkongsian ini serba sedikit dapat memberi pencerahan kepada semua.

Wallahuaklam.

SALKUKHAIRI ABD SUKOR
Timbalan Presiden
Pertubuhan Kebajikan dan Literasi Undang-undang Malaysia
(K-LITERASI)

Rujukan :

Dipetik daripada Artikel IZINLALU TALIAN
PEMBEKALAN ELEKTRIKHAK DAN KESELAMATAN ANDA keluaran Suruhanjaya Tenaga Malaysia.

Sumber : Salkukhairi Abd Sukor

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI