Tentu kita pernah lihat nenek atau mak kita makan keledek rebus. Salah satunya ada yang berwarna  ungu. Jika cicah dengan gula serta kelapa paru dan dimakan panas-panas memang superb!

Siapa sangka, keledek ungu yang nampak biasa-biasa aje, makanan kampung ini, hakikatnya merupakan super food. Melalui perkongsianseorang pakar otak ini,  Dr Rizal Abu Bakar menjelaskan bahawa keledek ungu ini mempunyai khasiat yang menakjubkan! Lepas ni, pergi pasar pagi beli keledek ungu ni ye.

SUPER FOOD

Hari hujung minggu. Pagi masih muda. Baharu sahaja selesai Power Walking.
Singgah di pasar. Sudah semacam rutin hujung minggu. Cari bahan segar.  Seperti biasa gerai UBI KELEDEK disinggahi. Belek. Pilih yang berwarna UNGU.
KELEDEK UNGU ialah SUPER FOOD. Anti oksida tinggi. Juga anti radang

Bagus untuk OTAK. Bagus untuk usus. Saiz sederhana besar bekalkan 400% vitamin A.

Vitamin A untuk apa?
Vitamin A perlu untuk kulit. Untuk mata. Zaman ber’smart phone’ penting ambil vitamin ini. Supaya mata tajam menikam walau dalam kelam. Pandangan tidak suram.

IKLAN

Dalam kajian yang dimuat di Journal Food Functional 2015, KELEDEK UNGU turunkan uric asid sebanyak 30%. Terima kasih pada anti oksidanya – anthocyanins.

IKLAN

Banyak lagi kebaikan KELEDEK UNGU. Dengan fiber yang tinggi ia tinggikan rasa kenyang. Laporan tentang ubi ini turunkan berat badan ada di Journal Nutritional Research 2011. Berat turun seawal minggu ke 4.

Boleh cuba. Masak dengan kreativiti masing masing. Yang penting hidup akan lebih sihat.

Sumber: FB DrRizal Abu Bakar