Jika kita sekali sekala menjahit sekadar untuk mencantum pakaian yang koyak atau menjahit pakaian untuk dipakai sendiri, jujur kita katakan kita bukanlah pakar seperti tukang jahit.

Pasti kita sering kali berdepan dengan beberapa masalah seperti jahitan tersebut berkedut, kadang-kadang jahitan tidak kemas dan lompat-lompat malah yang lagi menyakitkan hati bila baru sahaja nak menjahit, jarum patah. Bila semua ini berlaku itu yang kadang-kadang membantutkan untuk kita meneruskan jahitan dan akhirnya tergendala usaha.

Sebenarnya, sebelum menjahit amat penting kita memilih jarum yang sesuai untuk digunakan. Itulah juga yang sering dilakukan oleh tukang jahit, lain jenis fabriknya lain pula jenis jarum yang digunakan.

Untuk itu, jom ketahui serba ringkas perihal jarum mesin ini agar memberi manfaat buat ibu-ibu yang baru berjinak-jinak di dalam hobi menjahit ini.

JOM KITA BELAJAR LEBIH DEKAT MENGENAI JARUM MESIN !
Ramai yang tak kisah tentang penggunaan jarum mesin andakan. Mesti anda biasa menghadapi situasi seperti ini tapi tak tahu puncanya.
a) jarum patah
b) kain berkedut
c) jahitan lompat-lompat

Gunakan jarum yang sesuai dengan fabrik baik mesin industri atau portable. Tak boleh la nak belasah jarum yang sama je kalau nak jahit fabrik denim ataupun chifon. Setiap saiz akan memberi efek yang lebih cantik dan kemas jika anda tahu saiz apa yang patut digunakan.

Ni Rupanya Yang Menyebabkan Jahitan Kain Berkedut, Lompat-lompat & Jarum Mudah Patah. Bila Dah Tahu, Ibu Menjahit Macam Pro!

Bagaimana nak kenalpasti jarum apa yang sesuai?

a) JARUM PATAH
Bila jahit, hanya mesin sahaja yang berbunyi & berdengung shj, tapi jarum tak jalan2, kemungkinan jarum anda tak cukup besar saiznya kerana kain yang dijahit agak tebal seperti bahagian lipatan, pengeras pinggang ataupun kaki seluar. Itu yang akan buat jarum patah

b) KAIN BERKEDUT
Apabila jahitan berkedut dan menarik2 pada fabrik, maksudnya jarum yang digunakan agak besar dan tidak sesuai. Biasa terjadi apabila menggunakan fabrik yang nipis & lembut. Jadi tukarlah kpd saiz jarum yang lebih kecil

c) JAHITAN MELOMPAT-LOMPAT/BENANG TAK LEKAT
Cuba check betul tak jarum tu dipasang. Biasa nya terjadi apabila tersalah pasang jarum.

Ni Rupanya Yang Menyebabkan Jahitan Kain Berkedut, Lompat-lompat & Jarum Mudah Patah. Bila Dah Tahu, Ibu Menjahit Macam Pro!

1. JARUM NO 9 ( kecil )
Saiz 9 merupakan jarum yang paling kecil dan lebih tajam hujungnya. Sangat sesuai untuk fabrik yang lembut dan nipis seperti sutera, chifon, sutera satin dan sewaktu dengannya. Jika anda menggunakan jarum yang besar seperti no 13 , itulah yang menyebabkan fabrik anda tertarik2 dan berkedut.

2. JARUM NO 10 @ 11
Biasanya kita pakai saiz ni. Sesuai untuk fabrik sederhana tebal dan nipis seperti cotton, polyester , satin dan sewaktu dengannya.

3. JARUM NO 13
Saiz ini sesuai untuk fabrik yang tebal sedikit seperti cotton, kain2 langsir, tc drill dan sebagainya. Adakala bila nak jahit getang pinggang je, jarum patah. Lebih baik gunakan mata jarum saiz ini untuk jahit getah pinggang kerana bahagian tersebut agak tebal dan tegang.

4. JARUM NO 14
Jarum ini juga sesuai untuk menjahit langsir, sarung2 kusyen dan denim.

5. JARUM NO 16
Ramai yang tertanya2 mesin jahit biasa boleh ke nak jahit seluar jeans. Takda masalah sebenarnya, tapi pastikan gunakan saiz jarum seperti ini. Tak pun saiz 14 pun boleh ( kalau ada ) . Jarum ini mempunyai lubang jarum yang besar untuk memudahkan kita menggunakan benang jeans.

6. PASTIKAN JENIS KOD JARUM

Ni Rupanya Yang Menyebabkan Jahitan Kain Berkedut, Lompat-lompat & Jarum Mudah Patah. Bila Dah Tahu, Ibu Menjahit Macam Pro!

DB digunakan untuk mesin industri jahit lurus bagi jenama JUKI, Brother, Siruba dan pelbagai lagi kecuali jenama Singer

DP digunakan untuk mesin jahit lurus jenama Singer

DC digunakan untuk mesin jahit tepi industri

Ni Rupanya Yang Menyebabkan Jahitan Kain Berkedut, Lompat-lompat & Jarum Mudah Patah. Bila Dah Tahu, Ibu Menjahit Macam Pro!

HA digunakan untuk kesemua jenis mesin portable atau domestik samada mesin jahit sulam, biasa dan jahit tepi.

sumber : Zalilah Ishak

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI