Bukan mudah melalui proses kehamilan, terutama bagi bakal-bakal ibu yang mempunyai masalah kesihatan. Ada yang terpaksa berulang alik ke klinik setiap minggu dan redha diri di cucuk sana sini untuk di ambil darah dan pelbagai ujian lain.

Namun, demi sikecil yang tengah menghuni di dalam rahim, semuanya dilalui penuh rela. Itulah pengorbanan seorang wanita bergelar isteri dan ibu.

Kadang kala kepenatan dan terpaksa melalui macam-macam hal sedikit sebanyak membuatkan emosi bakal ibu tidak menentu. Iu yang asyik nak marah, merajuk dan sebagainya. Itu bukan dibuat-buat ye, tetapi ‘pembawakan budak’.

Saudara Akhtar Syamir berkongsi pengalaman sewaktu menemani isterinya menjalani pemeriksaan. Kisah ini dimuat naik di dalam laman facebooknya tahun lepas. Moga dapat menjadi panduan kepada bakal bapa sekalian dalam menangani emosi bakal ibu.

Dalam kesibukan kerja, tak salah andai kita meluangkan sedikit masa menemani isteri ketika melakukan pemeriksaan. Sekurang-kurangnya kita tahu akan kondisi anak dalam kandungan. Si ibu pun pasti terasa lebih dihargai. Kehadiran suami di samping akan membuatkan emosi ibu-ibu lebih tenang.

“Orang Mengandung Ni Memang Menyusahkan Ke?” Isteri Hamil Sensitif, Suami Pula Jangan Ambil Hati Ye.  Lelaki Ni Kongsikan Pengalamannya!


Orang mengandung ni memang menyusahkan ke?

IKLAN

Soal isteri kepada saya semalam dengan memegang erat tangan saya. Matanya merah menahan air mata dari berlinangan kerana menganggap dirinya menyusahkan saya dengan kandungannya yang sudah menghampiri 31 minggu.

“Orang Mengandung Ni Memang Menyusahkan Ke?” Isteri Hamil Sensitif, Suami Pula Jangan Ambil Hati Ye.  Lelaki Ni Kongsikan Pengalamannya!

Ini kerana kelmarin, beliau untuk kali ketiganya menjalani ujian BSP (Blood Sugar Profile). Jadi boleh dikatakan berkampunglah kami di klinik kesihatan untuk mengambil bacaan darah sebanyak 4 kali dalam sehari.

Setelah 2 kali BSP sebelum ini mencatatkan bacaan yang baik, namun kelmarin bacaan pertama pada pukul 8 pagi menunjukkan bacaan 5.3 tahap gula dalam darah. Jika mengikut kadar biasa, bacaan itu adalah baik. Masih di bawah 6.1. Tetapi mungkin orang mengandung ini standardnya berlainan kerana 5.3 pada bacaan pertama hari ujian BSP dianggap sebagai tinggi.

Hasilnya, selepas berjumpa Doktor semalam, isteri diarahkan untuk membuat BSP sekali lagi pada hari ini. Agak mengecewakan juga kerana ujian BSP ini 4 kali. Bermakna 3 kali perlu dibuat di klinik kesihatan dan yang terakhir di klinik biasa atau farmasi. Jadi, saya perlu menemaninya lagi dua hari iaitu hari ini (BSP) dan besok untuk berjumpa Doktor sekali lagi. Bayangkan 4 hari berturut – turut ke Klinik Kesihatan yang sememangnya penuh setiap hari.

IKLAN

“Orang Mengandung Ni Memang Menyusahkan Ke?” Isteri Hamil Sensitif, Suami Pula Jangan Ambil Hati Ye.  Lelaki Ni Kongsikan Pengalamannya!

Mungkin ternampak sedikit kekesalan di air muka saya semalam yang membuatkan isteri terfikir yang dia menyusahkan saya.

Saya akui memang silap saya tertunjuk muka. Selalunya saya memang akan sorok apa jugak kepenatan dalam membantu dia. Saya tidak kesalkan bacaan gula isteri pun sebenarnya. Cuma agak stress dengan keterpaksaan berkunjung ke Klinik Kesihatan 4 hari berturut – turut.

Mungkin memang tidak boleh ditangguh lagi ujian BSP itu. Kalau boleh ditunda ke minggu hadapan alangkah baiknya. Kerana 4 hari berturut – turut memang memenatkan. Tapi demi keselamatan baby, saya harus terus positif.

IKLAN

Sehingga hari ini saya cuba menenangkan perasaan dia. Sesungguhnya saya sedar perkara ini harus dilalui oleh kebanyakan orang yang mengandung. Tidak ada istilah menyusahkan sebenarnya. Malah saya yang patut bersyukur kerana isteri sudi bersusah payah dengan sakitnya, loyanya, muntahnya untuk kami menambah zuriat. Tidak ada apa lagi yang sepatutnya saya harapkan dari dia melainkan sentiasa cuba meringankan bebannya.

Kadang – kala saya terlihat ada ibu – ibu yang datang ke klinik kesihatan bersendirian ataupun bersama anak yang masih kecil. Terdetik juga rasa kasihan tetapi saya lebih berasa kagum dengan kekentalan mereka. Semoga semua ibu yang menjalani saat – saat ini dipermudahkan segala urusan.

“Orang Mengandung Ni Memang Menyusahkan Ke?” Isteri Hamil Sensitif, Suami Pula Jangan Ambil Hati Ye.  Lelaki Ni Kongsikan Pengalamannya!

Doakan juga urusan kami dipermudahkan dan semoga isteri saya Nora Azni dan kandungan sentiasa sihat walafiat. Due adalah pada 20hb Oktober ni. Boleh juga bagi kata – kata semangat kat dia. Nampak sedikit down dari semalam lagi.

Korang pernah kena buat BSP? Serik tak? Pengalaman korang macam mana?

Akhtar Syamir a.k.a BroOhsem

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI