Ramai yang kata susah nak menyimpan duit terutamanya wanita. Bayangkan jika bawa duit seratus ke pasar, pasti habis dibelanja. Semua rasanya nak beli.

Malah, baki duit belanja pun akan dihabiskan sehingga barang bukan keperluan pun beli ajer.

Untuk itu, ada caranya agar berbelanja secara berhemah supaya kita dapat menyimpan setiap bulan. Bukanya boros membeli sehingga duit dapur bulanan pun tak cukup.

Ayuh kita lihat trik yang dilakukan oleh puan Mis Watie Resaliza yang menyimpan baki perbelanjaan barang dapurnya di dalam plastik disertakan dengan tarikh.

Katanya cara packing ini membantu mengelak dirinya daripada membeli barang bukan keperluan. Secara tidak langsung cara ini, beliau dapat melihat baki mengikut yang dibelanjakan. Juga cara untuk menyimpan duit dengan mudah.

Ikuti perkongsiannya.

PACKING BAKI DUIT IKUT TARIKH

Just share idea baru saya. Baki duit lauk yang husbnd bagi saya packing macam ni..Sebab kalau tak packing entah kemana duit tu beli yang tdk2.

IKLAN

Kalau beli sarapan atau pergi sarapan time bayar ada baki. Husband hulur kat saya so dapat la idea utk packing duit baki setiap hari.

Sekurang2 nanti cukup sebulan nampk la duitnyekan… seblum2 ni saya tak saving baki-baki duit. Semua masuk dompet masuk handbeg and akan guna untuk beli apa-apa. 

Sekarang tidak lagi…hihihihihi. Bagus tak  idea ni? Cukup sebulan saya akan kira. Semoga suri-suri pun boleh buat jugak tak kira berapa pun jumlah. Boleh je packing macam ni.

IKLAN

Menarik cara ini! Mungkin bagi yang berbelanja secara mingguan boleh cuba cara ini dengan packing tarikh mengikut mingguan.

Sumber: Mis Watie Resaliza

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club