Cabaran membesarkan anak-anak bukan sahaja menghadapi karenahnya, tetapi kesihatan juga. Di Malaysia setiap anak yang dilahirkan diberikan jadual suntikan imunisasi mampu mencegah atau mengelakkan komplikasi berat daripada pelbagai jenis penyakit berjangkit yang berbahaya.

 

Sebagaimana ibu bapa lain, begitu juga penyanyi dan cef selebriti, Datuk Fazley Yaakob alert tentang jadual imunisasi buat anaknya bongsunya.

Ikuti perkongsianya.

IKLAN

PUJUK ANAK

“Hari ini saya bawa anak bongsu saya @elliefazley pergi ke hospital untuk dapatkan jab dia. Dia kata “adik tak sakit pon” sebab dia dah faham kaitan pergi hospital tu.

“Kita cuba untuk jujur dengan dia, dan elak gunakan apa- apa kata-kata yang mungkin menakutkan. Saya kata “doktor nak bagi ada ubat jadi adik jadi kuat dan sihat!”. Dia kata OK asalkan saya janji bawa dia pergi shop dia nak potato chips favourite dia.

IKLAN

“Disclaimer yang dia tak faham: Ubat tu datang dalam bentuk suntikan Alhamdulilah selesai, dan semua berjalan dengan sempurna. Sejam lepas tu, sambil makan potato chips dia, dia cerita semuaaaa abang-abang dia dengan Mama dia “tadi Adik good girl” Apa experience korang bawa anak pergi dapatkan childhood vaccine?

 

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob)

Dalam pada itu, warganet memberikan kata-kata semangat untuk kepada anak. Malah ada juga berkongsi pengalaman ketika memberikan imunisasi kepada anak sebelum ini.

Sumber: Fazleyyaakob