Perasan atau tidak, misi mengemas almari baju anak-anak agar susunan dan lipatannya kemas teratur sering menemui kegagalan. Lumrahnya anak-anak akan mencapai pakaian sesuka hati tanpa cermat.

Akibatnya lipatan kain yang tersusun kemas menjadi ‘runtuh’ dengan sendirinya. Malah sering juga terjadi, sukar untuk kita mencari pasangan baju dan seluar dek kerana tidak terurus dengan sempurna. Bila ini terjadi, memang boleh mendatangkan kemarahan buat kita, maklumlah kerja bertambah lagi!

Tapi tahukah ibu-ibu ada satu teknik lipatan yang sesuai dipraktikkan. Ini telah dikongsikan oleh puan Azue di akaun FBnya dan terbukti cara ini lebih mudah dan nampak kemas. Elok sangatlah dicuba, mana tahu selepas ini almari anak-anak tidak serabot lagi!


L I P A T B A J U  C A R A “T U C K I N”

Kakak kalau lipat baju bebudak ni, memang dah letak sesiap sepasang — Baju + seluar. Senang nak cari, baik tuan punya baju mahupun ayah pada tuan baju.

Tapi, kekadang mereka ni masih tak jumpa mana pasangan baju dan seluar  Sama jugak bila balik kampung, kakak dah letak sesiap baju dengan pasangan dia tapiii masih berkubang beg itu

Kakak pernah nampak kat mana ntah ada orang share cara lipat baju cara tuck in. So mari kita cuba pulak

Apa yang korang perlukan hanya lah
— Baju yang tak berlipat  (cari satu baju dengan seluar nya)

Step-by-step

Step 1 : Terbalik-kan baju camni

 

Step 2 : Letakkan seluar dibahagian tengah baju

IKLAN

 

Step 3 : Lipat hujung seluar biar sama panjang dengan baju

 

IKLAN

Step 4 : Lipat baju sebelah kiri

 

Step 5 : Dan jugak sebelah kanan, lengan biarkan macam dalam gambar. Make sure tak terlebih dari lipatan baju

 

 Step 6 : Lipat baju 1/3 macam dalam gambar
Contoh lipatan lengan yang dah dijadikan poket untuk tuck in nanti
Step 7 : Masukkan hujung baju dipoket belakang (refer gambar sebelum) dan siap 
Contoh baju beserta pasangan masing-masing. So, senanglah anak-anak nak cari baju sendiri tanpa perlu kubangkan baju dalam beg.
sumber :  Azue Abu Bakar