Masalah penyakit yang dihadapi bukan penghalang bagi adik Muhammad Ammar Azman untuk terus menuntut ilmu sehingga berjaya memperoleh geran di bawah Program Pendidikan Anak-Anak Kakitangan Yayasan Sime Darby (YSD) bagi melanjutkan pengajian Diploma Pendidikan (Pengajian Islam) di Universiti Selangor (Unisel).

Muhammad Ammar sebelum ini disahkan menghidap kanser otak ketika berusia 10 tahun. Anak kelahiran Shah Alam, Selangor ini tidak patah semnaagat dan gigih belajar sehingga berjaya menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan menghafaz al-Quran meskipun pada tempoh itu dia terpaksa menjalani enam pembedahan serta menjalani sesi radioterapi bagi memerangi kanser yang dihadapi.

“Saya agak keberatan untuk menyambung pelajaran selepas SPM kerana ibu bapa saya terpaksa menanggung hutang yang banyak akibat kesihatan saya.

“Mengambil kira masalah kewangan yang dihadapi, saya beritahu mereka bahawa saya tidak kisah jika terpaksa menangguhkan pengajian saya tetapi mereka tidak terima.

“Saya bernasib baik kerana ibu saya merupakan kakitangan Sime Darby Property Berhad, sekali gus melayakkan saya untuk mendaftar bagi geran YSD.

IKLAN

“Ia telah membuka jalan bagi saya melanjutkan pelajaran dalam Pengajian Islam, yang saya amat minati,” katanya selepas majlis penyerahan anugerah tersebut baru-baru ini.

Muhammad Ammar, yang meminati pengajian al-Quran dan tidak teragak-agak lagi untuk melanjutkan pelajaran, disahkan bebas kanser sejak dua tahun lepas.

“Saya membaca al-Quran setiap hari dan bila ada peluang cuba menghafal setiap bacaan walaupun ia agak mencabar. Amalan itu telah menjadi rutin bagi saya.

“Bagaimanapun, paling penting tiada lagi sel kanser dikesan dalam tubuh saya, jadi sekarang saya boleh memberi sepenuh perhatian kepada pengajian diploma dan al-Quran saya,” katanya.

IKLAN

Patut Dicontohi! Kanser Otak Sejak Umur 10 Tahun Tak Patah Semangat Hafaz Al-Quran, Ambil SPM

Bercita-cita menjadi guru pengajian Islam pada masa hadapan, Muhammad Ammar menggalakkan individu yang mempunyai pengalaman sama dengannya supaya tidak mudah putus asa dengan peluang pendidikan yang ada.

Muhammad Ammar merupakan antara 3,026 penerima biasiswa pada Majlis Anugerah Biasiswa (SAC) tahunan YSD iaitu sebahagian daripada komitmen yayasan tersebut dalam menyediakan pendidikan inklusif dan berkualiti.

Majlis disempurnakan Pengerusi YSD Tunku Tan Sri Imran Tuaku Ja’afar dan Presiden OKU Sentral yang juga Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional (Bernama) Datuk Ras Adiba Radzi.

IKLAN

Dengan ‘Pendidikan untuk Semua’ sebagai tema tahun ini, SAC diadakan sempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia bagi mencerminkan semangat dan aspirasi Keluarga Malaysia.

Sumber : BERNAMA

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, dengan menggunakan  kod KELGST5 di sini

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI