Risaukan bila melihat kelakuan anak-anak makin biadap pada ibu bapa. Benar, bahawa anak ibarat kain putih, ibu bapalah yang mencorakkannya. Nyata ungkapan ini membawa maksud anak-anak yang dilahirkan ke dunia tidak tahu apa-apa. Dan juga ibu bapa harus sedar mereka adalah cerminan anak-anak sama ada dari segi kata-kata, percakapan suara, ekspresi muka dan perbuatan.

Perkongsian oleh Taufiq Razif  perlu ibu bapa alert supaya dapat membentuk tinglaku anak ke arah yang lebih positif. Jom semak!

Jangan Buat 5 Benda Ni Kalau Tak nak Anak Jadi Biadap

#1 – Bagi gajet tanpa batasan

▪Saya perasan anak-anak zaman sekarang ni bukan biadap sebab mereka jahat tapi mereka biadap kerana kurang Interpersonal Skills.

▪Tiap hari anak kita duk hadap skrin smartphone dan kawan alam maya sampai skill mereka melayan orang luar jadi tumpul

▪ Tu yang mereka nampak biadap, padahal bukan sebab mereka jahat tapi mereka tak reti nak bergaul ( interpersonal skills lemah )

#2 – Bergaduh depan anak

▪ Bila tengah emosi, kadang kita lupa ada mata yang memerhati

▪ Kita lupa anak kita ni CCTV terhebat dunia. Dia akan rakam semua yang dia lihat dan sampai masanya dia akan praktik apa yang dia lihat

#3 – Kita Selalu Abai Anak

▪ Antara penyebab anak jadi biadap ni adalah kerana dia kurang ’emotional connection’ dengan kita

IKLAN

▪ Yela, walaupun mungkin kita berada 1 meter je daripada anak kita tapi fikiran kita menerawang beratus ratus kilometer daripada anak kita

▪ Merasa nak rasa didengari, diperhati, disayangi baru lah perlahan lahan sifat empati dalam diri mereka akan berkembang sempurna

▪ Anak yang tinggi sifat empati ni takkan sanggup biadap pada mak ayahnya sendiri

#4 – Marah anak secara melampau

▪ Anak umur 0-1 ni ada fasa krisis psikososial yang dipanggil Trust Vs Mistrust

IKLAN

▪ Masa ni la dia belajar untuk percayakan mak ayahnya. Kalau masa tu pun kita dah ‘break trust’ diorang dengan marah melampau lampau tanpa kawalan emosi, rosak lah perkembangan anak kita

▪ Akhirnya anak jadi perenggus, suka melenting, sensitif dan keras kepala

#5 – Kita cuma fokus IQ anak sampai lupa nak asah EQ anak

▪ Kita terkadang fokus sangat nak anak kita cerdik otak ( IQ ) dengan skor exam tapi terlepas pandang pula nak anak cerdik pada emosinya ( EQ )

▪ Maka lahirlah anak anak yang bijak otaknya tapi miskin budi pekerti, keras hati, tak bertimbangrasa, biadap dan tak memahami!

Saya rasa ramai lagi mak ayah yang belum tahu tentang benda ni. Tolong bagitahu mak ayah yang belum tahu ye

Sumber: Taufiq Razif