Memang tidak dinafikan nasi lemak sebagai hidangan harian dan pilihan kegemaran ramai. Dalam seminggu wajib ada menu ini untuk dimakan bersama keluarga sebagai sarapan pagi.

Nasi lemak ini pelengkapnya adalah sambal ikan bilis. Jika tak ‘kaw’ memang tak superb lah nasi lemak tu. Nampak aje sambal ikan bilis tu merah, tapi jika tak ada skill, sambal akan cair atau tidak berlemak.

Sebenarnya ada rahsia nak jadikan sambal ikan bilis tu ‘kaw’ berlemak dan pekat. Ikuti petua yang dikongsi oleh puan Liana Latif , yang menggunakan biskut  cream cracker dan ikan bilis yang menjadikan rahsia masakan sambal ikan bilis ini lebih power!

IKUTI PERKONGSIAN INI. 

Hai semua.
Saya nak share Rahsia Pikat Hati Suami.
Amacam?

Buat sambal nasi lemak padu pun boleh pikat hati suami tau!
Kan orang kata, kena jaga perut suami. Tak gituw?

Rahsia ni saya belajar dari kawan saya masa jual nasi lemak kat UM dulu.
Zaman-zaman belajar, nak cari duit lebih la konon.

Mudah sangat!
Tak perlu guna bahan mahal-mahal pun!

RAHSIA 1:


Blend ikan bilis sikit sekali dengan bawang untuk tumis.
Huuu kalau buat ni, konfem sambal ada kick gitu!
Takde lah rasa macam biasa je~

RAHSIA 2:

IKLAN

Ni rahsia termahal. Tak ramai orang tahu & buat.
Blend cream cracker + air.

IKLAN

Posted by Liana Latif on Saturday, 6 June 2020

Nak letak banyak mana? Ikut suka hati korang la.
Jangan la sambal ciput, korang p letak sepeket cream cracker, tu jadi sambal cream cracker la pulak
Agak-agak la. Macam dalam video ni, saya ketak dalam 3-4 keping biskut je.

Fungsinya supaya sambal kita PEKAT & LEMAK. Tak de la sambal korang cair @ ceroi je

Sambal yang siap masak tak sempat saya tangkap gambar. Dapat kat adik-beradik, terus menambah nasi 2 pinggan. Sedar-sedar sambal & nasi seperiuk dah lesap!

Jom pikat hati suami dgn sambal nasi lemak padu. Cuma jangan pikat suami orang la.
Mahu kena ketuk dgn bini orang kang! Suami sendiri tak apa.

Liana Latif, bukan adik Najwa Latif, budak-budak baru nak belajar masak.

Sumber: Liana Latif‎ to Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)