Beberapa hari lalu menyaksikan banyak plaza tol sesak teruk awal pagi Isnin akibat pengguna yang menggunakan laluan Identifikasi Frekuensi Radio (RFID).

Situasi sesak itu sekali gus membuatkan ramai pengguna meluahkan rasa tidak puas hati mereka di media sosial masing-masing.

Masing-masing memberitahu pelekat RFID tidak berfungsi dengan sempurna hingga membuatkan palang besi tidak dibuka yang mengakibatkan kenderaan terpaksa berundur untuk mengubah lorong lain.

Ekoran itu, ada warganet turut berkongsi pengalaman mereka menggunakan sistem tersebut terutama cara-cara untuk memasang tag RFID pada kereta dengan betul.

Sebagaimana perkongsian saudara Solihin Razali, yang memberitahu cara yang betul bagi memudahkan kelancaran perjalanan ketika mengunakan lorong RFID.

Katanya, pelekat dipasang oleh pekerja tol dengan menggunakan pengimbas RFID manual.

RFID pasang di toll, diorang test guna scanner RFID manual:

– pasang kat windscreen tak detect (katanya sebab ada tinted, kejap bunyi kejap tak bunyi)
– pasang kat lampu tak detect (kejap bunyi kejap tak bunyi)

End up diorg pasang sebelah number plat, bunyi scanner berterusan detected walau dari pelbagai angle. Saya mula2 tu ragu2 jugak, boleh detect ke idak ni.

Tapi so far dah seminggu ulang alik office, tak pernah sangkut lagi, dan yg paling BEST adalah palang buka lebih awal.

Kereta saya sebelum ni pasang di windscreen, rapat dengan palang baru bukak, but this time, puas hati!
Siapa lagi geng RFID tepi plat?

IKLAN

Sumber: Solihin Razali

Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN