Sayur hijau ni penting. Tapi ramai orang tak suka makan sayur sebab tak sedap…pahit, tak boleh nak telan, anak tekak tak terima dll. Sebenarnya sayur ni amat penting bagi diet yang seimbang lebih lebih lagi bagi mereka yang sakit. Seelok eloknya amalkan sejak dari muda, jangan tunggu sakit baru nak makan sayur.

Apa faedahnya makan sayur hijau?

Patutlah Sayur Hijau Mesti Ada Dalam Menu Pesakit Kencing Manis. Ikuti Penjelasan Doktor Ini.

 Sayur hijau tinggi dengan serat. Apabila dimakan dengan nasi atau karbohidrat yang tinggi indeks glisemik, serat ini akan membentuk seperti jaring yang akan menahan kanji ini dari diserap sekali gus. Secara tidak langsung boleh membantu menurunkan indeks glisemik kanji tadi dan tidak meningkatkan paras gula darah secara mendadak.

IKLAN

 Sayur hijau melawaskan, ini juga berfaedah menggerakkan makanan dalam usus dengan tempoh yang lebih sihat. Dapat mengawal kolesterol dan gula. Syarat kena minum air mencukupi supaya lebih lancar.

 Sayur hijau tinggi dengan klorofil. Ia bersifat alkali dan dapat membantu untuk menyahtoksik darah, meng alkali kan darah bagi pesakit kencing manis yang darah nya lebih asidik. Darah berasid ni kuman suka biak, kanser pun suka juga.

IKLAN

 Sayur hijau juga kaya dengan bahan nutrisi yang boleh melebarkan salur darah, melancarkan aliran darah yang sudah tentunya menjadi masalah besar kepada pesakit kencing manis. Juga sangat sihat bagi kesihatan kardiovaskular.

 Sayur hijau kaya dengan nutrisi seperti ALA, magnesium, polyphenols yang boleh membantu mengawal paras gula dan meningkatkan sensitiviti insulin. Sangat baik bagi pesakit kencing manis.

IKLAN

 Sayur hijau kaya dengan pelbagai phytonutrisi yang boleh melawan radang, melawan radikal bebas (fungsi antioksidannya), vitamin yang berfaedah, folate (untuk kesihatan DNA dan RNA), beta carotene, lutein dan banyak lagi yang berfungsi untuk awet muda.

Nasihat saya bagi pesakit kencing manis, kalau makan nasi, isikan separuh pinggan tu dengan sayur hijau. Ia mengenyangkan dan terbaik untuk kesihatan.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmadkecn