Sempena tahun baru ini, apa kata buat bersama anak-anak apam polkadot. Resepi apam polkadot ni memang mudah disediakan dan testimonial dari ramai pembaca yang cuba resepi ini juga sekali cuba terus menjadi dan sedap!

Ni resepi Apam Polkadot yang selalu saya buat. Saya share kan sekali tips yang biasa saya guna. 

Bahan 1

3bji Telur
1cwn gula halus
1cwn susu cair
1sudu besar ovelate
1sudu besar esen vanila…

Bahan 2
2cwn tepung naik sendiri/bluekey kotak pink or boleh beli kedai bakery ada jual tepung naik sendri pon boleh.

CARA-CARA


1. Mix telur dahulu dgn kelajuan paling tinggi, kemudian masukkan gula halus, ovelate pukul lagi sehingga bertanduk. Selepas tu masukkan susu cair.

2. Selepas siap mix bahan 1, msukkan tepung naik sendiri mix paling minima sehingga rata. Last sekali masukkan perisa esen vanilla supaya apam berbau wangi
3. Bahagikan adunan kpd beberapa warna,letak warna ikut suka yea…kalau suka letak filling pon boleh..
4. Panaskan periuk kukus, buka api kuat..sehingga air menggelegak.

IKLAN

5. Adunan dimasukkan dlm piping bag


6. Paip separuh dlm acuan letak inti (bluebry, strawbery dan mango, jika tak nak letak inti pun boleh) kemudian paip sampai penuh. Kemudian boleh le letak dot2 atau corak ikut suka.

IKLAN

7. Bila Air dah menggelegak.. kukus apam dlm 8-10minit dengan api yang paling perlahan

TIPS :
1. Pastikan penutup periuk kukus dibalut kain, supaya air tak jatuh atas apam.
2. Pastikan kukus dgn api yang perlahan untuk elak apam merekah
3. Mix telur dahulu paling maksima sehingga kembang untuk dapatkan apam yang lembut dan gebu
4. Simpan apam dalam bekas kedap udara untuk tahan lama

Selamat mencuba!

Sumber: Ly Safra Keplie

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club