Bila musim raya ni tentu kuih raya dan menu raya termasuk, ketupat, nasi impit dan rendang dijamah berkali-kali pada awal raya pertama dan kedua.
Namun, dah masuk raya ke tiga, hidangan lain pula terasa ingin dijamah. Untuk kelainan, apa kata petang ni buat minum masak
Cokodok pisang aka BOOM PISANG
Less minyak tau!!
(Selalu cokodok pisang kompem serap minyak kan!)
Dulu2 dok wat nega…mmg laku keras nih
Custemer cakap…makan 3ketui kenyang tersandaq
Sbb cikpooja buat beso2 lagi dr nie….
Berikut cara membuatnya
Ads
*5bji pisang besar2(cikpooja guna pisang bunga yg wangi tu…kalau pisang kome kecik2…boleh la up to 8-10bj)
*2sb majerin
*5sb gula pasir(boleh kurangkan ikut citarasa)
*1sk soda bikarnonat(xyah membukit sgt)
*1sk garam
?semua bahan2 ni dilenyek2 sebati yea…
?tujuan letak majerin…
✋Majerin tu utk merangupkan tekstur luaran kulitnya bila digoreng n dia merupakan guard supaya minyak xdiserap kedalam isi n pastinya akan ada kelainan rasa dalam jemput2 pisang tu…
Wangi dia len macam tau…
Tapi ttp rasa cekodok asli
Ads
*dah lenyek sebati…
*masukkan
?2cwn tepung gandum
?gaul je bg sebati ngan pisang yg dilenyek…
peringatan
*xperlu letak air yea…kome gaul je pisang lenyek dan tepung tu smpai betui2 sebati
Ads
*haaaa..jd lagu ni…
*rehatkan dia kejap dalam 10-15mnit
*pas tu boleh la goreng macam goreng cokodok biasa dgn api sedang2 slow yea..
?kalau guna api kuat…kompem hangit n xmasak dalamnya…
?jgn ditnya masa bila nak menggentel tuk jdkan dia bulat2 …cekodok nie xyah gentel2 bagai…
Jemput2 je guna jari boh masuk lam kuali…InsyaAllah kalau bancuhan cun elok…nnt dia akan membulat dgn sndrnya…
?dia akan membulat ikut skil n cara kome men”jemput” ketika menggoreng yea…
Sepanjang tempoh PKP, para ibu kerap menyediakan hidangan untuk ahli keluarga.
Selain memasak menu seisi keluarga, para ibu boleh mencuba menyediakan kudapan untuk anak-anak.
Jika ingin membuat kudapan yang ringkas dan menjimatkan, boleh cuba resipi Biskut Cornflakes Nestum. Hanya menggunakan 5 bahan aje. Ikuti resipi pengguna FB, Nor Zahidah Kamal. Perkongsian resipi ni tular hingga 9K share!
Ikuti perkongsiannya.
“Biskut paling simple dan sedap ,tak dapat banyak pun sebab baru keluar oven 2 hero dah amik seorang dekat 3 keping,resepi dekat bawah ya saya share resepi biskut nya saya panggil biskut conflakes nestum or biskut diet,sebab kalau lapar makan biskut ini jadi kenyang.”
Bahan-bahan
Conflakes 300g (beli dekat bakery je,kalau nak guna yang kotak pun boleh terpulang)
1 pkt nestum 500g
6 sudu makan madu
250g @1 cwn majerin cap pelangai(nak guna butter cup ke apa tak kisah)
1/4 cwn gula aising (kalau suka manis boleh tambah,ini sebab mak n abah nak makan manis kena kurangkan..hihi)
Cara penyediaan
–Ramas conflakes sehigga hancur… (mnja2 je)phtu msukkn nestum…
-Gaul madu, gula n majerin sehingga sebati(guna snduk je)
-Masukkan majerin, madu n gula yg dh sebati ke dlm conflakes n nestum td
-Gaul shgga kelihatan melekat n basah2 ckt..
–Masukkan ke dlm acuan mini muffin..dan Padatkan dgn cawan
-Bakar pd suhu 200°c selama 10minit.. Bgntung pd oven masing2(pnaskan oven selama 10 mnit sblm tu ye)
Buat Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik Tak Hancur.
Ada sahaja yang merungut bila buat bihun goreng tak menjadi. Kebanyakan jadi lembik dan putus-putus hancur. Kalau nak bihun jadi cantik, boleh ikut petua ini yang dikongsikan oleh Ayu Mashruddin atau boleh juga mencuba resipi yang dikongsikan oleh Rozmaliza Omar dan Habeebah Md Daud yang sungguh menyelerakan.
1. Rendam bihun dalam air biasa. Jangan rendam dengan air suam/air panas, nanti bihun lembik. Tak perlu rendam awal. Nak mula menumis baru rendam bihun. Saya suka brand Jasmine
2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili kering yang dah direbus dengan air panas, udang kering dan tomato. Kemudian tumiskan sampai pecah minyak.
3. Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap masin dan perencah bihun Adabi Bila tambah perencah ni rasa bihun bertambah sedap.
4. Masukkan pula bahan ikut citarasa masing2. Dada ayam, sotong, udang, fish ball, fish cake, daging semua boleh jer ikut suka.
5. Lepas masukkan semua ni tutup kuali. Perlahan sikit api. Bagi semua rencah ni keluarkan air. Pastikan tutup kuali sebab kalau tak tutup takkan keluar air byk sangat.
6. Bila semua rencah dah masak boleh masukkan sayur seperti kobis, carrot & daun bawang. Carrot tu potong mancis untuk nampak cantik.
7. Bila semua sayur dah lembut, masukkan garam dan gula.
8. Akhir sekali masukkan bihun yang dah di tos. Gaul semua sampai rata. Jangan guna sudip tajam untuk elakkan bihun tu putus-putus. Guna sudip kayu yang tumpul.Pastu jangan gaul ganas-ganas macam nak bergusti dengan bihun. Aduk atau fold perlahan-lahan je.
9. Masukkan tauhu yang dah digoreng. Kalau rasa kurang masin boleh la tambah garam or kicap masin sikit.
10. Kalau rasa kering, atau bihun keras baru tambah air panas sikit (letak sikit-sikit dalam 3 sudu je).
Utk hiasan: hirisan daun bawang, hirisan cili besar, telur dadar potong nipis dan bawang goreng.
Sumber: Ayu Mashruddin
RESEPI BIHUN GORENG TOM YUM
Bahan-bahan:-
1 bungkus bihun – rendam hingga lembut-BELI DI SINI
6-7 ulas bawang putih**
5 biji cili padi**
3 sdb pes tom yum
2 sdb cili kisar
2 sdb sos tiram-BELI DI SINI
1 sdb sos ikan
Kobis dan carrot
1 ikat sawi
3 helai daun limau purut -dikoyak²
Isi ayam, udang dan sotong (saya ltk ayam jer)
1 cawan air
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
1. Panaskan minyak tumis bahan² bertanda ** yang ditumbuk kasar hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan pes tom yum. Tumis lagi.
3. Masukkan isi ayam masak hingga empuk diikuti udang dan sotong.
4. Masukkan garam, gula, sos ikan dan sos tiram. Masukkan air. Biarkan mendidih
5. Masukkan bihun, sayur²an dan daun limau purut. Gaul rata hingga semua lembut masak sekata.
6. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan. Tabur daun bawang dan bawang goreng.
Sumber : Rozmaliza Omar
Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP
kopek kulit udang
Rendam bihun bagi lembut(400gm)
Kucai dipotong dalm 4cm (RM1)
**jika ada lobak.. hiris halus memanjang macam kucai
Langkah 1 : Tumis bahan yang dikisar sehingga jadi keemasan/brown
Langkah 2 : Perasakan. Gula, garam dan serbuk perasa
Langkah 3 : Masukkan udang
Langkah 4 : Masukkan bihun yang sudah di toskan
Langkah 5 : Masukkan kucai dan serikan dengan cili merah
Makan dengan sambal kicap tau. Adoii menambah-menambah jadinya.
Makanan yang berwarna warni memang nampak menyelerakan. Apatah lagi jika dihidang sejuk seperti agar-agar buah ini. Memang tidak sabar untuk dijamah. Jadi ketahui dulu resipi untuk menyediaknnya dan bolehlah dibuat untuk dinikmati bersama seisi keluarga.
“Korang suka buah yang mana?… Cuaca panas-panas dapat makan nie sejuk tekak tau…Resepi kat bawah ye…”
Agar-agar buah @ fruit jelly by Miz’s Shaliza…
Bahan-bahan
10gm serbuk agar-agar (clear)
200gm gula pasir halus (resepi asal 250gm)
Air 1 liter
Buah strawberi (potong dadu)
Buah kiwi (potong dadu)
Buah manga (potong dadu)
Cara:-
1.Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar kacau bagi larut.
2.Masak sampai mendidih..Tutup api.
3.Tuang dalam acuan yang dah berisi buah.
4.Simpan dalam peti sejuk baru keluarkan dari acuan. Siap