Resepi merupakan salah satu masakan Korea yang amat sedap dan menarik. Japchae adalah sejenis masakan yang menggunakan suhun atau glass noodle khas Korea yang diperbuat dari tepung keledek sebagai bahan utamanya.

Suhun ini akan direbus kemudian digaul bersama hirisan sayur-sayuran yang berwarna warni, malah bagi sesetengah resepi japchae juga menambah hirisan daging didalam resepinya.

Malah msakan ini merupakan menu diraja untuk santapan golongan bangsawan namun seiring peredaran masa, japchae mulai dinikmati oleh orang kebanyakkan kerana cara penyediaan amat mudah.

jadi jika ingin kelainan bagi hidangan seisi keluarga, apa kata cuba masakan Korea ini pula. Cara buat simple dan sihat dengan kandungan sayur yang pelbagai jenis. 

Trending: Rupanya Tanam Asparagus Mudah Dan Berbaloi. Guna Biji Benih, Sekali Tanam Tahan Hingga 20 Tahun!

Sebagaimana perkongsian puan Zurina Zulkefli ini yang menunjukkan cara membuat resipi ini. 

Japchae Korea.Selalu orang keliru Japchae ni suhun ke? Saya jawab bukan, Japchae ni hidangan yang menggunakan mi kaca (sweet potato glass noodles), secara fizikal lebih kurang suhun tapi dari bahan yang berbeza. Tekstur mi kaca ni lebih kenyal berbanding suhun yang sedikit halus. Boleh rujuk gambar akhir.
Hari ni saya masak Japchae untuk bekal minum petang suami di tempat kerja. Rasa Japchae ni sedap sebab campuran sayur yang banyak.
“Kalau saya nak cuba masak Japchae, tapi guna suhun tak boleh ke?” Boleh je, guna resepi yang sama tapi pastikan suhun yang dimasak tidak terlalu kembang.
Saya kongsi resepi di setiap gambar ya.

Mi kaca yg diambil separuh dari paket, rebus selama 5 minit. Sehingga lembut, angkat dan toskan. Letak tepi.

Ini dia mi kaca atau nama lain, Sweet Potato Noodles. Saya beli ni di pasaraya besar (Lotus/Aeon/Shopee pun ada). Harga lebih kurang RM11 tapi boleh guna 3 kali hidangan.
Saya letakkan Mi Kaca sebelah Suhun, supaya nampak perbezaan

Campuran sayur mesti mempunyai 5 jenis warna yang pelbagai.
1. Hijau – Sayur pak choi atau bayam, rebus dan toskan.
2. Kuning – Telur ayam dimasak dadar.
3. Jingga – Lobak merah, dihiris memanjang dan sangai di atas kuali dengan secubit garam.
4. Putih – Bawang Holland, dihiris dan disangai.
5. Hitam – Cendawan shitake /kulat hitam / daging perap kicap. Hiris memanjang masak.

Sos hitam:
✓ 3 sb kicap cair/masin
✓ 3 sb kicap pekat
✓ 2 sb sos tiram
✓ 2 sb minyak bijan
✓ 1 sb gula/gula perang
✓ 1 sk garam
Campurkan kesemua sekali dan masak di atas kuali sehingga sebati.

Tuangkan sos hitam ke atas mi kaca yang direbus tadi.

Gaul sebati.

Masukkan campuran sayur tadi.

IKLAN

Gaul rata.

Tambah biji bijan yang telah disangai.

Japchae yang sudah digaul bersama campuran sayur. Sedia dihidang.

Siap, boleh dibawa bekal.

IKLAN

Sumber: Zurina Zulkefli

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club