Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.

Jom cuba Kek batik indulgence cheese melting air tangan suri rumah yang juga cikgu masakan di internet yang cukup terkenal iaitu saudari Azlina Ina Fans. 

Bagi mereka yang memasak, nama ini memang tidak asing, bahkan sentiasa dinanti-nantikan resipi darinya. Kek yang dihasilkannya itu telah dikongsi sebanyak 20k, memang padu ni. Jom kita cuba sendiri menggunakan resipi tersebut.


Asalamualaikum.nak sgt la tgk semua 900k follower tu aktif ajom la komen tq dan share ramai2.kire ni resepi tgh hot meletop letop.boleh buat byk version sebenar nye.kalau nak buat mcm2 flavour ponn boleh ajer.cikgu ajar asas je ye.nnt korg boleh cipta mcm2 jenis flavour lg tukar je la tajuk die??

Kek batik indulgence cheese melting

Ganace indulgence
step 1 buat ganace die dulu awal2 eh
200ml whipping dairy
250g dark compound cikgu prefere dark sbb kek batik tu dah manis
2 sb butter
ok masuk dalam pengukus ke atau oven kejap
keluakan dan whisk bg die pekat

Bahan-bahan

2 paket biskut merry xkisah korg nak gune perise asli atau coffee atau coklat.cikgu setakat ni suke gune jenama tu sebab xlembek masa digaul coklat.
1 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
1 ketul butter cup
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan milo

Cara membuat: 

1. Slow kan api eh masukkan butter cup td dalam kuali bia larut matikan api jap
dah masukkan milo plus serbuk koko kedalam kacau.

2. Tuang susu pekat n susu cair bukak api slow dan masak sampai agak pekat.

3. biskut merry tu patah2 kan xkisah la pakai lutut ko ke lutut laki memasing.kot2 tgh begaduh dgn jiran boleh buat kek batik ni mmg cantik patah die

IKLAN

4. Ambik 3sb gelatin larut kan dalam 1/2 cawan air panas dulu ketepikan kejap.

5. Apabil dah pekat kuah coklat td bukan kuah roti canai?masukkan biskut yg ko patah2 kan td gaul sebati.

6. lapik plastik dulu bekas yg ko rasa nak masukkan tu atau pakai loyang ade clip tepi riso ko gune tapawere gini masa nak keluakan ko sempat masuk tanjung rambutan??dah masukkan ko simpn peti kejap.

IKLAN

7. sementara tu buat indulgence layer cheese die 250g cream cheese 1/2 cawan susu pekat kalau xnak manis kurg kan mix sebati 1 cawan whipping dairy sejuk2 ye masukkan mix sekejap smpai sebati plus 1 cawan whipping non dairy cikgu pakai vivo mix smpai agak pekat cantik masukkan separuh larutan gelatin yg kite buat awal td kan kacau kan.ok eh skrg ko nak letak bape byk flavour sukati korg.masa ni cikgu malas?masa lain rajin masa ni je?buat flavour strawbery je kat cheese die tu.korg boleh buat ape2 flavour just tambah pasted filling dan kacau.tuang adunan atas kek batik tadi.

8. ok ganace kita masukkan lebihan gelatin yang tinggal tadi. kacau

9. tuang atas cheese layer td

10. ok masuk kan peti ais semalaman.hahaha dr semalam ade yg smpai begaduh laki bini pk camana cikgu keluakan dr bekas tu???.dah keras semua layer just panas kan air celup pisau sisip tepi2 tu tebalik kan keluakan la eleeee.pas tu cara potong pn sama.panas kan pisau lap baru potong tau.