Bulan Ramadan yang baru memasuki hari ke 3 , sudah tentu kita rasa bersemangat nak masak apa  sahaja. Pastinya ingin mencuba resipi baru untuk hidangan berbuka puasa.

Apa kata cuba resipi viral ini, telur bumbu kuning pedas versi indonesia. Masakan ini berasal dari Indonesia. Memang salah satu masakan telur wajib anda cuba.

Resipi ini memberikan aroma yang wangi dan menggunakan bahan yang menjadikan hidangan berasa lebih sedap dan pedas.

Jom buat! Ia boleh jadi menu yang membangkitkan selera. Apa kata ikuti resipi ini. Memang menyelerakan!

RESEPI TELUR BUMBU KUNING PEDAS(INDONESIA)

Patut pun viral. Sedap giler, resepi ni asyik lalu kat wall je, hari ni baru berkesempatan nk mencuba,ingat nk mkn mlm nnti tapi dh tk sabar.. lepas siap masak petang tadi terus mkn, saya padankan dengan ikan belah belakang..encik suami puji melambung dia dh request suruh buat raya haji nnti nk mkn dengan ketupat. Terimakasih yang bagi resepi ni.Saya copy paste balik resepi ni ye

 

BAHAN-BAHAN:

Telur 8 biji ( direbus dan dibuang kulit )

Serai 1 batang ( dikatok )

Lengkuas 3 cm dihiris

Tomato ( dibelah )

2 helai Daun limau purut ( dihiris )

1 helai Daun kunyit ( dihiris )

Santan fresh 700ml

Serbuk perasa

Garam

1-1½ cawan minyak

Bawang besar 1-2 biji 

Bawang putih 4 ulas 

Halia 3cm 

Kunyit hidup 3cm

IKLAN

Cili hijau 3 batang 

Cili padi hijau 10 batang 

Cili kering 7-10batang 

P/S = • Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut . Toskan airnya dan bilas cili kering yang telah direbus tadi .

  • Kisarkan sekali dengan bahan yang bertanda 

CARA MEMASAK

1.Panaskan minyak untuk menggoreng telur . ( Pastikan minyak betul2 panas ) dan masukkan telur , Goreng sehingga 1-2 minit ,. ATAU kulit telur diluar sedikit garing . Angkat dan ketepikan .

2.Gunakan minyak yg sama , tumis bahan yg telah dikisar tadi sehingga pecah minyak dan sedikit kering .

3.Masukkan santan ( API perlahan ) dan Gaulkan Dan masak sehingga sedikit kering

4.Kemudian,Masukkan serai , lengkuas , cili padi hijau , tomato , daun limau purut dan daun kunyit . Kemudian Gaulkan sehingga kering Dan pecah minyak

IKLAN

5.Masukkan garam dan serbuk perasa . Gaulkan rata

6 . Masukkan telur yg telah digoreng tadi dan masakkan ia seketika .

  1. Angkat dan siap untuk dihidang .

Sumber: Nurul Ateekah

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Bintang Kecil: Puasa Tu Wajib, Tiada Puasa ‘Yang Yuk’ | Hikayat 1001 Malam | BINTANG KECIL

 

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz