Memasak juga ada teknik dan skil yang tersendiri. Jika dipelajari akan menjadikan urusan memasak lebih mudah dan sempurna.

Contohnya dalam hal pell off isi jagung.  Jika tidak tahu gayanya, isi jagung tidak terlerai cantik dan mungkin akan merosakkan bentuk biji jagung tersebut.

Nak tahu bagaimana? Ini ada cara yang istimewa iaitu tanpa guna pisau atau alatan lain,  pun begitu biji jagung dapat ditanggalkan daripada tongkolnya dengan begitu sempurna.

Jom kita semak dan praktis cara yang digunakan oleh Puan Amyliya ini.


Hari ni saya nak share cara peel off jagung dari tongkolnya tanpa pisau @ peeler….jimat dan senang..

Boleh simpan dlm frezzer utk buat stock..bila2 masa nak guna just keluarkan dah boleh guna..saya mmg sentiasa simpan stock sbb anak2 suka mkn cekodok jagung..

Jagung ni boleh buat bubur, cekodok, jagung rebus dan lain2..

Mula bersihkan jagung..basuh bersih2..
Cara seterusnya sila lihat pd pic..

IKLAN

Note:-
Jagung yg baru petik masih lembut dan byk air..jd jika hendak peel off jagung tu kena simpan jagung dlm peti sejuk dlm bbrp hari spy jagung lebih keras & kurang moist…jadi nnt senang nak peel nnt…butir jagung tak pecah & tak berair..

Langakah

IKLAN

  1. Pegang hujung dan pangkal jagung dan patahkan…Saya tak dpt nk tunjuk sbb sebelah tgn pegang kamera..(hihihi…buat kerja seorg2)
    Cantikkan jagung ni..harga seketul baru 99sen beli kat Tesco seminggu yg lalu..seketul boleh dpt dalam 280gm butiran jagungnya..

2. Ni dah dipatahkan..tanpa pisau ye.

3. Kemudian dgn menggunakan hujung ibu jari bkn kuku ye…peelkan butiran jagung buat 3 @ 4 baris dahulu..
Mula2 nak start mmg payah sikit..lama2 nnt ok…janji jgn guna kuku ye..nnt butir jagung pecah..

4. Ok…ni cth 4 baris yg saya buat…jadi buat sampai hujung ye..

 5. Ok..yg ni dah siap 4 baris tu..
6. Kemudian baris ke 5..peel butiran seperti dlm pic..spy kerja kita lebih cepat siap.. buat smpi habis…
7. Ok..ni yg dah siap..tgk bersih je kan tongkol tu kan…senang je.
8. Tgk butir2 jagung pn tak de yg pecah2 @ berair..cantik je kan…
So boleh le simpan dalam frezzer buat stock.
sumber : Amyliya Maz