Bila keadaan ruang di dalam rumah terlalu terbuka hingga dari depan pintu utama boleh terus nampak ke ruang dapur, hal ini membuatkan kita sebagai tuan rumah berasa tidak selesa. Kalau boleh biarlah ada pembahagi atau divider untuk memisahkan antara ruang dapur agar ada ruang yang lebih privecy untuk keluarga menyediakan hidangan dan menjamu selera.

Memikirkan untuk lakukan ubah suai tentu memerlukan bajet yang besar. Namun jika bajet anda terhad, apa kata usahakan membuat pembahagi ruang dengan cara yang dikongsikan oleh saudara Safuan Zulkifli ini.

Selain menggunakan bajet yang rendah, malah gaya divider yang dikongsikan ini nampak menarik dan praktikal.

Untuk itu,jom baca perkongsian ini agar ianya dapat memberi inspirasi untuk anda lakukan DIY di kediaman andan.

Ini perkongsiannya;

Column divider untuk golongan marhaen macam saya. Guna 2×4 UPVC pipe. Kegunaan asal paip ni adalah untuk hydroponic (beli yang belum ditebuk lubang). Nak bagi cantik lagi divider ni, kita wrap dengan wall sticker.


Kos barang untuk siapkan 20 batang column divider ni dalam RM966.

RM 640


– 60 meter UPVC Pipe, jointer dan end cap (saya beli cash n carry dari MYC Hydroponic Farm di Bandar Rimbayu. Dalam shopee ada juga dijual. Search ‘hydroponic tube’ dan beli tube yang belum dilubangkan).

RM 208
– 30 meter wallpaper/wall sticker (saya beli dari shopee). Wall sticker ada lebih dalam 10 meter lagi sebab plan asal nak wrap column tu end to end. Tapi cantik plak bila atas warna lain dan bawah warna lain.


Selebihnya kos untuk tools; drill bit, glue, xbond, etc.

Secara ringkasnya, cara pemasangan bagi projek diy ini dalah seperti berikut:

1. 1/3 end cap tu perlu dipotong.


2. Tebuk lubang pada floor tile guna tile/glass bit dan juga lubang pada bahagian atas guna masonry bit.

3. Masukkan wallplug.

IKLAN


4. Lekatkan end cap pada permukaan lantai dan beam/siling guna xtraseal xbond.

5. Skrukan end cap tersebut.

6. Letak pvc glue pada both end cap.

7. Then slot in column divider tu dalam end cap.

IKLAN

8. Pasangkan semula 1/3 endcap yang telah dipotong tadi pada tempatnya menggunakan pvc glue.

9. Tambahan paku rivet boleh digunakan bagi mengukuhkan lagi sambungan atas dan bawah column divider.

10. Kemasan akhir, letak silicone pada gap yang ada antara end cap dan lantai/beam.

Jadilah dapat siapkan column divider macam ni daripada tukang amatur yang tak bertauliah..hehe

Sila ambil maklum bahawa material jenis ini tidaklah sekukuh solid wood tapi ianya tetap serve its purpose as space divider. Berpada dengan kos barang dan statusnya sebagai ‘divider bajet’. Sekian, selamat berDIY

Sumber : Safuan Zulkifli

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club