Siapa sangka mengemis pun boleh jadi kaya! Meraih sempati orang ramai dengan pakaian yang lusuh serta perwatakan yang kusut masai adalah antara ciri-ciri seorang pengemis.

Tidak nafikan golongan ini yang hidup dibelenggu kemiskinan mampu meraih pendapatan yang lumayan dengan simpati orang ramai.

Walaupun ia suatu perbuatan sosial yang tidak digalakkan, namun ia tetap mengundang simpati. Barangkali ada sebab tersendiri yang tidak mampu kita rungkai.

Tidak dinafikan kehidupan golongan ini dikatakan daif, namun ada juga hidup sebaliknya.

Sebagaimana kisah dari luar negara ini, memberikan gambaran bahawa mengemis bagaikan suatu ‘kerjaya’ untuk meraih kekayaan.

Menurut laporan Gulfnews, Chhotu Baraik, bahawa lelaki kurang upaya berusia 40 tahun ini mendedahkan kehidupannya yang berjaya meraih RM2K sehari serta memiliki kedai perabot dan 3 isteri.

IKLAN

“Pada mulanya, saya berusaha keras untuk memenuhi matlamat hidup saya, tetapi kemiskinan terus menghantui saya seperti bayang-bayang, jadi saya memilih untuk memohon dan memperoleh banyak wang, maka saya melabur ke dalam perniagaan untuk memperoleh keuntungan yang baik,” katanya.

Duit hasil mengemis buka kedai jaul perabot

Pada waktu pagi, Baraik mengemis dan berjaya meraih jumlah wang kira-kira RM1,889. Wang yang diperolehinya itu kemudian dilaburkan kesemuanya ke dalam perniagaan.

IKLAN

Hasilnya, dia kini berjaya membuka kedai menjual perabot sendiri dan mendapat pendapatan sebanyak RM62,000 sebulan! Menurutnya lagi, perniagaan tersebut kini dijaga oleh salah seorang isterinya (dia memiliki 3 orang isteri).

“Isteri pertama saya menjalankan kedai perabot, dan pendapatan dari perniagaan mengemis dan pemasaran diagihkan sama rata antara dua isteri saya yang lain, jadi tidak ada pertikaian di antara mereka,” katanya.

Pengemis Pun Jadi Kaya?  Hasil Simpati Orang Ramai, Lelaki Ini Miliki Kedai Perabot Dan 3 Isteri!

IKLAN

Tidak akan berhenti mengemis

Beliau juga memberi tahu tidak berhasrat untuk berhenti mengemis walaupun telah berjaya membuka kedai perabot.

Lazimnya waktu pagi, Baraik akan mengemis dan berpenampilan selekeh. Tetapi pada waktu malam pula, dia akan berubah secara drastik dengan mengenakan pakaian sut dan tie serta membawa peranan sebagai seorang bos.

Sumber: Times Now News

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI