Memang mencabar jika menpunyai anak autisme. Segalanya perlukan dilakukan dengan teratur supaya tidak menjejaskan perkembangannya.

Ini kerana anak autisme memerlukan perhatian sepenuhnya dengan daripada ibu bapa. Malah tidak mustahil ada yang sanggup melakukan pergorbanan demi anak tersayang.

Perkongsian ibu ini sungguh inspirasi di laman facebooknya Asdayati Buang yang berkisah usahanya untuk memberikan terbaik buat anak autisme. Malah lebih membanggakan anaknya menampakkan perubahan positif.

Pengorbanan Suami Isteri Ini Sungguh Inspirasi. Demi Masa Depan Anak Autisme

Ramai yang kata saya bernasib baik kerana anak saya cuma mild autisme, tidak perlu banyak intervensi.

IKLAN

Tetapi ramai yang tidak tahu keadaan sebenar Amirul semasa mula-mula didiagnos semasa umur 3 tahun setengah. Saya dan suami berfikir habis-habisan macam mana nak pulihkan Amirul.

Akhirnya kami sepakat untuk buat intervensi Amirul bersama-sama. Kami hadir ke beberapa kelas cara intervensi Amirul dan melakukan intervensi sendiri di rumah.

Saya pinjam buku-buku rakan yang enrtugas sebagai speech dan OT semata-mata untuk tahu lebih lanjut tentang cara intervensi yang berkesan.

IKLAN

Keputusan paling berisiko yang kami ambil ialah suami saya berhenti kerja tanpa ada back up plan kewangan atau pampasan daripada majikan. Semuanya kami lakukan demi Amirul Aiman.

Sekarang Amirul dah 7 tahun. Alhamdulillah banyk perubahan positif yang berlaku pada dirinya. Sehingga ramai yang dah kata Amirul bukan autisme.

IKLAN

Tetapi..

Banyak lagi yang kami perlu buat untuk Amirul Aiman. Masa depan Amirul terletak di tangan kami. Kami tidak boleh leka dengan kejayaan kecil ini.

Betul kawan-kawan semua. Masa depan anak-anak kita bergantung kepada kita. Kita peru bantu mereka untuk mencorakkan masa depan mereka.

Semoga kita semua berjaya bersama anak syurga masing-masing?

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI