Ayam goreng adalah antara hidangan yang sentiasa menjadi kegemaran ramai termasuk kanak-kanak. Tidak sah, jika tak ada lauk ayam goreng untuk hidangan seisi keluarga. 

Namun, jika tahu  rahsia masakan ayam goreng rangup lagi sedap rasanya! Bagi yang ingin mencuba resipi ayam goreng rangup yang biasa dijual di kedai, boleh ikuti resipi peniaga ini. Beliau berkongsi kali kedua resipi ayam gorengnya setelah mendapat permintaan ramai di group Masak Apa Hari Ini.

Merupakan peniaga makanan, beliau tidak lokek untuk berkongsi ilmu masakannya. Sikap sebegini dalam diri, tidak mustahil jualannya sering mendapat perhatian ramai. Memang murah rezeki peniaga ini. Seterusnya ikuti perkongsian beliau. 

Ayam goreng rangup kegemaran ramai!

Seperti yg dijanjikan.. saya tunaikan untuk bagi resipi ayam goreng.. adunan tepung nie bnyak dan boleh disimpan. Ini kali kedua saya share sbb korg malas nk scroll posting sy yg lama kan..

Sesiapa yg pernah guna resipi ini boleh lampirkan gambr kalian dibawah. Ayam goreng tepung nie menu utama. Saya gunakan tepung segera yg jenama PUAS. Tp kalau nk mkn sendiri blh jer beli yg mahal sikit.

Biasalah kami yg meniaga akan cri paling murah..Bagi menampung kos tepung.. ada tepung campuran yg saya proses sendiri.. meh sy ajar bancuhan tepung ayam yg sy buat.

Kini Trending: Rupanya Bukan Calang-Calang Yang Mulakan Kempen Bendera Putih Ini, Rupanya Aktivis Masyarakat Yang Prihatin. 

Rahsia bancuhan jadi lebih rangup

Bahan
700g tepung gandum
1kg tepung beras
300g tepung ubi kayu
3sudu serbuk lada putih(sudu teh)
7sudu stok ayam serbuk(sudu makan)
7sudu Ajinomoto (sudu makan)
7sudu garam(sudu makan)
(Ajinomoto dan garam campur dan blander gunakan blander kering kasi halus)

Cara penyediaan: 

Campur semua bahan dan kacau sehingga merata… Ok siap tepung ayam buatan sndri..
Saya akan campur tepung segera yg beli dan buatan sendiri…
Jom kita goreng ayam…
Ayam setelah dicuci bersih.. dalam keadaan basah2 tu pecahkan telor sebiji atau 2..tgk banyak mana ayam…
Taburkan sedikit tepung dlm ayam td BG memekatkan keadaan ayam..
Dalam bekas yg lain sediakan tepung ayam yg banyak untuk sadur ayam..
Ambil ayam td dan gaul dlm tepung td.. jgn nipis sngt..jgn tebal sngt…
Terus masukkan kedalam minyak yg banyak api sederhana. Siap….

IKLAN

Tambah telur

Tips…
Tepung ayam tu MMG dia tulis tanpa telor tp nk sedap dan cantik letaklah telor….
Doakan sy dimurahkn rezeki yer.

Siap. Selamat Mencuba!

IKLAN

Sumber: Yayar B. Awang No

 

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club