Lain orang, lain cara mereka mendidik anak-anak. Kalau ikutkan masa kini, zaman di mana sosial media boleh dijadikan rujukan terutamanya dalam membesarkan anak-anak. Kalau diikutkan, ramai selebriti gemar berkongsi didikan anak-anak mereka di laman sosial masing-masing. Cuma, sesuai untuk kita praktikkan atau tidak sahaja untuk anak-anak.

Tak terkecuali, pelakon dan usahawan, Hanis Zalikha baru-baru ini sempat berkongsi tip anak-anak ke sekolah dalam mood seronok. Kita tahu kan, anak-anak kalau pergi sekolah tu, liat betul nak bangun pagi!

Jadi, jom tengok macam mana usaha Hanis Zalikha dan Hairul Hazreen menjadikan anak-anak rasa nak bangun pergi sekolah tu sesuatu yang fun!

“MasyaAllah alhamdulillah. Pergi sekolah dengan simple & seronok!

“Nombor satu yang mudahkan kami adalah dari bayi dah mulakan rutin tidur awal. Disiplin waktu tidur sampai sebati dengan body clock dan jadi ‘morning person’. So naturally waking up early it’s not a burden for school — and they don’t hate school for it,” tulisnya.

Dalam pada itu, Hanis atau lebih mesra disapa Kek Nis ini turut menyarankan ibu bapa untuk mengajar anak-anak skill bersosial seperti bermain dengan sepupu, anak kawan-kawan, bermain sukan.

IKLAN

“Apa saja yang membiasakan dia dengan komunikasi dunia luar (selain ibu bapa). InsyaAllah ini akan mudahkan transisi nak ‘break the ice’ at school and form friendships.

“Kenal nama kawan anak-anak. Take note bila diorang cerita perihal kawan-kawan dan gunakannya untuk sentiasa up-to-date dalam bersembang dengan anak-anak,” katanya lagi.

Selain itu, sebelum ke sekolah, sama-sama buat persiapan dengan membantu mereka dan buatkan sarapan untuk mereka lebih bersemangat!

IKLAN

“Selalu bersama-sama siap ke sekolah. Buatkan sarapan, bantu persiapan mereka atau ibubapa sendiri hantar ke sekolah. Yang mana mampu, asalkan together ‘getting ready for school’ energy.

“Lower expectation. Terimalah ada hari yang lebih sukar, sebab kita pun liat nak pergi sekolah sometimes. Tapi sehabis baik kawal keadaan dan emosi supaya mood seharian (seisi rumah) tidak terganggu.” tambahnya.

Untuk rekod, Hairul dan Hanis mendirikan rumah tangga pada Jun 2015 dan dikurniakan sepasang cahaya maya iaitu Yusuf Iskandar, 6, dan Alisa Aisyah, 3.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha)

Sumber : Instagram Hanis Zalikha

https://www.dailymotion.com/video/x8f72ub