Menjadi ibu bapa yang hebat adalah tugasan yang mencabar apabila perlu mendidik anak-anak dengan pelbagai halangan. Namun, sikap anak yang mempunyai pelbagai karenah memberikan impak kepada ibu bapa.

Pada masa yang sama, ibu bapa juga turut menghadapi sikap anak yang bersikap seakan ‘boss’ kepada ibu bapa.

Ikuti perkongsian oleh Taufiq Razif yang menjelaskan mengenai sikap anak sebegini.

5 Tanda anak kita mula jadi BOS kepada mak ayahnya

1. Bila mak ayah tak sampai hati nak sekat kebebasan anak dan bagi je anak tu nak buat apa sesuka hati mereka padahal perkara macam ni adalah sejenis Permissive Parenting. Ianya akan merosakkan anak tu suatu hari nanti.

2. Bila mak ayah dah tak berani nak tegur kesalahan anak sebab nak jaga hati anak padahal anak kita sangat perlukan Guidelines daripada mak ayahnya baik daripada segi pengurusan diri hinggalah kepada pengurusan emosi

IKLAN

3. Bila mak ayah terlalu takut untuk membuat peraturan di dalam rumah padahal mak ayah adalah Person In Charge di dalam rumah, bukannya anak anak

IKLAN

4. Bila mak ayah tunaikan semua permintaan anak tanpa batas kerana terlalu sayangkan anaknya padahal anak yang tak belajar berhadapan dengan Rejection akan mudah berputus asa

5. Bila mak ayah terlalu sayangkan anak sehingga merelakan dirinya dipijak kepala padahal anak kita sebenarnya perlukan seorang Leader untuk dijadikan idola dalam hidupnya, bukannya seorang pekerja apatah lagi hamba!

Semoga kita menjadi ibu bapa yang hebat dalam mendidik anak-anak.