Kes adik Siti Salmian yang melecur teruk pada bahagian muka gara-gara pressure cooker yang meletup menyedarkan kita bahawa periuk yang nampak mudah dan membantu proses memasak ini juga perlukan sedikit ilmu untuk mengendalikannya.

Bukan sekadar tekan dan makanan yang kita masak terus masak dengan cepat. Sebenarnya ada cara dan ilmu untuk mengendalikan peralatan canggih ini.

Tekanan yang dihasilkan khusus untuk mempercepatkan masakan ini bukanlah tekanan biasa-biasa. Bagi yang tidak mempunyai periuk tekanan ini mungkin tidak tahu. Bagi yang pernah memasak menggunakan periuk tekanan ini pasti mengetahui akan wap tekanan yang cukup kuat ini.

Periuk Tekanan Memang Mudah Dan Pantas, Tapi Tak Semua Tahu Cara Gunakannya, Ini Langkah Selamat Gunakannya

 

Jika anda sudah pun membeli tetapi masih tidak tahu cara menggunakannya. Ini cara dan panduan terbaik yang diajarkan oleh blog ini, www.wikicara.org. Semoga membantu dan paling penting kita menggunakan teknologi ini dengan baik disamping menjaga keselematan diri.

Masak 30 Minit Je

Kali ini saya nak kongsikan panduan asas cara menggunakan pressure cooker atau periuk tekanan. Antara kesilapan besar yang sering dilakukan serta sangat berbahaya adalah membuka periuk tekanan tanpa melepaskan wap terlebih dahulu. Ini akan menyebabkan ‘letupan’ dan boleh menyebabkan kecederaan yang serius.

IKLAN

Apa kebaikan periuk tekanan atau pressure cooker?
Kebaikan utama periuk tekanan adalah ianya dapat menjimatkan masa memasak. Sebagai contoh, jika kita merebus daging di periuk biasa, masa yang di ambil untuk daging masak dan empuk boleh mencapai 1 hingga 2 jam. Tetapi dengan menggunakan periuk tekanan, daging biasanya akan empuk dalam masa lebih kurang 30 minit sahaja (bergantung kepada kuantiti dan jenis daging).

Periuk Tekanan Memang Mudah Dan Pantas, Tapi Tak Semua Tahu Cara Gunakannya, Ini Langkah Selamat Gunakannya

Cara menggunakan pressure cooker mungkin agak berbeza dari segi tetapan untuk setiap jenama periuk tekanan, tetapi asas penggunaan periuk tekanan adalah sama. Periuk tekanan juga ada dalam bentuk periuk tekanan elektrik dan juga periuk tekanan dapur gas. Harga periuk tekanan elektrik biasanya lebih mahal berbanding harga periuk tekanan dapur gas.

Periuk Tekanan Elektrik Dan Dapur Gas

Periuk Tekanan Memang Mudah Dan Pantas, Tapi Tak Semua Tahu Cara Gunakannya, Ini Langkah Selamat GunakannyaPeriuk Tekanan Memang Mudah Dan Pantas, Tapi Tak Semua Tahu Cara Gunakannya, Ini Langkah Selamat Gunakannya

IKLAN

Guna Periuk Tekanan, Wajib Tahu! 

Bagi menggunaan periuk tekanan eletrik, anda perlu baca manual penggunaan. Nak tak nak, anda perlu baca cara penggunaan periuk tekanan anda terutamanya yang menggunakan periuk tekanan elektrik kerana kebanyakan model telah datang dengan butang pilihan mengikut jenis masakan. Masa masakan biasanya telah ditetapkan.

Berbanding periuk tekanan dapur gas, semuanya perlu dilakukan secara manual.
1. Pastikan penutup ditutup dengan betul dan ketat. Perkara ini adalah penting untuk memastikan tekanan udara tidak keluar daripada periuk semasa proses memasak.

2. Pastikan punat wap dipasangkan sebelum memasak menggunakan periuk tekanan dapur gas. Punat wap ini adalah bertujuan untuk mengawal tekanan di dalam periuk agar tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah.

IKLAN

3. Setelah cukup masa memasak, matikan api dan cabut punat wap untuk melepaskan wap di dalam periuk tekanan. Jangan buka periuk dahulu!

4. Tunggu sehingga sejuk atau sehingga tiada wap keluar dari punat wap. Jika anda terus buka tutup periuk, kebarangkalian besar periuk tekanan akan meletup!

Periuk Tekanan Memang Mudah Dan Pantas, Tapi Tak Semua Tahu Cara Gunakannya, Ini Langkah Selamat Gunakannya

5. Jika daging anda masih belum empuk, tutup rapat semula periuk tekanan tersebut, pasang punat wap, hidupkan api dan masak lagi daging tersebut 5 ke 10 minit lagi. Kemudian matikan api, cabut punat wap dan tunggu semua wap keluar.

Mudah bukan?
Memang mudah, tetapi kita hendaklah sentiasa beritahu kepada anak dan keluarga kita tentang penggunaan periuk tekanan, kerana mungkin anda tahu cara menggunakannya tetapi keluarga anda tidak tahu cara menggunakannya.

Saya sendiri menggunakan periuk tekanan dapur gas di rumah. Dan perkongsian ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda.

Kredit: www.wikicara.org

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI