Kenapa saya tidak boleh kedekut dengan isteri. Persoalan yang harus encik suami kena ambil tahu, cewah! Hakikatnya kebahagiaan rumahtangga adalah kunci kepada hubungan kasih sayang suami isteri kekal sehingga akhir hayat. Biarpun datang onak duri yang melanda, pastinya ia tetap kukuh dan utuh!

Namun, kesibukan kerja dan tanggungjawab kepada keluarga, kadang kala, membuatkan encik  suami alpa akan sikap romantisnya sebelum berkahwin (ingat balik apa kisah cinta anda dulu-dulu, cewah!).

Moga perkongsian DrTaufiq Razif  ini jadi  inspirasi buat encik-encik suami supaya jangan kedekut dengan isteri. Jangan rampas hormon dopamine isteri anda tau. Cewah!

____________________________________________________________________

Kenapa Saya Tak Boleh Kedekut Dengan Isteri?

Kelemahan terbesar saya adalah saya terlalu fokus kerja sampai saya terlepas pandang dan KURANG PERASAN dengan apa yang isteri saya dah buat untuk saya dan anak-anak.

Bila saya KURANG PERASAN, KURANG MEMUJI dan KURANG MENGHARGAI sebenarnya saya sedang RAMPAS HORMON DOPAMINE isteri saya.

Padahal hormon dopamine ni sangat la penting untuk naikkan balik semangat dan motivasi dalaman isteri saya!

IKLAN

Hormon dopamine ni akan meningkat kalau saya selalu menghargai dan puji isteri saya kerana benda ni semua adalah ‘social reward’ pada otak isteri saya.

Tapi..

Inilah kelemahan terbesar saya, saya kurang menghargai dan memuji!

Tu la kenapa saya selalu bagi isteri saya ‘shopping’. Paling saya suka sebenarnya kalau isteri saya ‘online shopping’ je sebab perasaan teruja menunggu barang sampai dan membuka bungkusan ( anticipating the reward ) tu la yang akan membuatkan dopamine isteri saya makin cepat meningkat!

IKLAN

Tak percaya cuba korang tengok mimik muka isteri korang masa dia baru buka bungkusan atau parcel yang sampai tu. Berbunga bunga dan berseri wajahnya kan? Tu lah tanda dia sedang BAHAGIA

p/s : Ni la cara saya tutup kelemahan saya yang selalu sibuk dan kurang memuji dan menghargai. Apa pun, saya akan tetap cuba baiki diri. Doakan saya!

Sumber: Taufiq Razif