Apa yang dikongsikan oleh Amalina Hasin tentang pengalamannya disahkan mengidap Ovarian Tumour Malignant ini semoga dapat memberi info dan dalam masa yang masa menyuntik kekuatan emosi kepada wanita lain andai mengalami nasib sepertinya.

Kisahnya pernah tular suatu ketika dulu, dek kerana perkongsian tersebut. Dan terbaharu apabila dihubungi, nyata perkembangan kesihatannya cukup positif kini.

“Alhamdulillah, sudah masuk bulan ke 9 selepas operation. Semakin baik. Cuma ada waktunya perut masih ngilu sikit. Tapi tak kerap. Jadi untuk kekalkan tahap kesihatan, so far apa yang saya buat regular checkup 6 bulan sekali (ultrasound) dan buat ujian darah di klinik pakar sakit puan. Lepastu saya kurangkan pengambilan makanan yang membuatkan sel cyst aktif lebih cepat. Saya ambil vitamin C untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka dalaman.”

Amalina kini menjalani kehidupan yang lebih ceria bersama keluarga.

Malah gadis berusia 23 tahun ini tidak lokek untuk terus berkongsi info dan tip untuk manfaat bersama. Dan ini antara tip yang dikongsikannya.

Ekstra Tip

Bagi mereka yang mungkin alami penyakit macam saya (yang dalam operation, menunggu operation)

1. Elakkan makan segala jenis makanan yang akan aktifkan sel cyst sebelum dan selepas operation.

2. Jangan ambil pati ikan haruan atau gamat. Sebab nanti jika terjadi next operation, semua organ dalaman perut akan melekat-lekat – (Doktor pakar bedah yang maklumkan dan nasihatkan saya)

3. Regular check up 6 bulan sekali


Manakala  ini pula adalah posting terdahulu yang dikongsikan olehnya selepas berjaya menjalani pembedahan dan pernah menjadi viral dek kerana gambar cyst yang berjaya dikeluarkan bersaiz besar hingga 28cm dan seberat 5kg!

Jom kita baca perkongsian penuh daripadanya.

CYST ATAU KANSER ? WANITA JANGAN AMBIL RINGAN. PENYAKIT INI DATANG TANPA KITA SEDARI DAN BOLEH MUNCUL KEMBALI.

OVARIAN TUMOUR MALIGNANT

Alhamdulillah. Hari ini genap 7 hari lepas major operation untuk buang cyst di ovari kanan. Syukur Ya Allah, pembedahan berjalan lancar tanpa sebarang komplikasi. Lepas pembedahan pun tak ada komplikasi lain, tak bleeding, tak perlu transfer darah. Alhamdulillah, Allah datangkan ujian tapi Dia permudahkan.

Gambar di bawah ni lah saiz cyst yang dah dikeluarkan. Seberat 5kg, sebesar 28cm. MasyaAllah, waktu pertama kali dapat berita, demam seminggu. Emosi sebenarnya okay je, tapi mungkin badan dah semakin lemah.

Tak sangka selama ni bawa makhluk sebesar ini dalam perut. Doktor kata umpama orang mengandung 7 bulan. Syukur, walaupun lambat dapat tanda-tanda sakit, lambat bertindak pergi check up, walaupun terpaksa jugak operate, semuanya berjalan lancar. (Saya jenis terlalu positif dan takut doktor, dah banyak kali family ajak pergi klinik, tapi selalu berdegil, jadi lepasni kita kena letak sikit rasa negatif dalam diri terutama bab kesihatan, yang mana boleh elak kita elak awal awal)

Macam mana saya dapat tahu ?
Saya memang bawa motor pergi kerja hari-hari, jalan pula tengah buat construction, memang lubang banyak, terhentak hentak atas motor, terus rasa ngilu, senak dan sakit di bahagian bawah perut kiri dan kanan.

IKLAN

Selepas itu saya terus buat check up di klinik swasta. Dah dapat keputusan baru refer ke hospital sebab tak nak tunggu lama kalau terus ke hospital, memang akan ambil masa yang lama. Yang ni bersyukur tunggu 3 minggu saja tunggu dari tarikh mula-mula refer hospital, dah dapat tarikh operate, sebab cyst dah besar sangat dan boleh pecah.

Tanda-tanda & punca 

Ini saya share berdasarkan pengalaman saya dan jugak apa yg doktor pakar cakap ya. Sebab cyst ni ada banyak jenis, yang aktif, yang tidak, yang biasa, yang kanser, yang satu ketul, yang lebih dari satu ketul, yang fibroid, yang ada semasa preggy. Jadi mungkin tanda-tanda dia berbeza pada semua orang. Untuk saya, ini tanda-tandanya:

1. Senggugut yang teruk setiap kali datang bulan
(Terpaksa mc, makan ubat, bertungku, tak makan sehari atau dua, muntah, demam)
2. Mudah kejang pada kaki
3. Mudah lesu dan letih walaupun tak buat kerja berat
4. Benjolan pada sekitar perut (macam saya sudah terlalu besar, sudah penuh satu abdomen, benjolan sudah dapat rasa sikit sahaja dari bawah dada, dah ada benjolnya)
5. Sakit pada sekitar bahagian bawah perut, kiri atau kanan (saya sakit kedua dua belah sebab cyst terlalu besar walaupun kedudukannya di ovari kanan)
6. Benjolan pada payudara (saya tak ada, tapi doktor check jugak, sebab cyst boleh timbul jugak di payudara)

Punca-punca : (Doktor pakar pun kata masih dalam kajian, tapi menurut soalan-soalan yang di tanya pada saya, kemungkinan inilah beberapa puncanya)
1. Supplement (saya ada ambil supplement kurus dan putih sepanjang 2 tahun masa study)
2. Pemakanan (ayam, cheese, soya, ikan keli, ikan haruan, daging) – sebenarnya makanan favourite saya rupanya.
3. Keturunan (jika kanser) – macam saya arwah maklong ada kanser
4. Period yang tidak teratur atau sakit (saya hanya senggugut teruk, tapi period sangat teratur setiap bulan, lain orang lain tandanya, jadi kena periksa kalau ada masalah period)
5. Ubat perancang kehamilan (saya tak ambil sebab belum kawin) -ni saya dengar doktor marah patient dekat wad saya duduk tu, dia ada cyst, dia ambil ubat perancang kehamilan, doktor memang bising sangat-sangat – ubat untuk elak mengandung atau nak mengandung, dua dua bahaya.

Punca dia mmg tak banyak. Sebab itu doktor pun kata masih dalam kajian. Jadi baik kita buat ujian ultrasound sahaja dekat mana-mana klinik atau hospital swasta. Saya buat di klinik panel office saya, Poliklinik Desilva, hanya RM50 sahaja kos.

IKLAN

Kebetulan doktor yang merawat memang doktor pakar sakit puan. Kos untuk klinik lain saya tak pasti. Saya belum berkahwin, jadi buat ultrasound sahaja. Untuk yang sudah berkahwin selalu doktor suggest buat ujian pap smear lebih efektif. Tapi ultrasound pun sudah memadai untuk peringkat awal check up.

Kos Pembedahan

Alhamdulillah, saya hanya pergi hospital kerajaan Ampang. Sebab kes ni terlalu emergency, doktor takut cyst pecah, saya tunggu seminggu sahaja untuk operate. Bil saya hanya RM60 sahaja termasuk operation, warded dan ubat-ubat.

Kos sebenar RM 1,660. Subsidi, sebab itu murah. Kalau swasta saya dengar pengalaman orang lain dan melalui banyak pembacaan, kos anggaran bermula 5k-30k. Bergantung pada kes. Alhamdulillah syukur sekali lagi. Hospital Ampang adalah salah satu hospital terbaik untuk pakar bahagian sakit puan. Syukur hospital sebelah rumah saya sahaja. Doktor yang rawat saya memang ramai. Ternyata pakar di sini memang ramai dan sangat-sangat baik. Thanks doktor dan nurse, Walaupun wad kelas ketiga, tapi layanan sangat sangat baik.

Tapi untuk permulaan saya nasihatkan jangan terus ke hospital kalau taknak tunggu lama. Buat dulu pemeriksaan di klinik swasta atau klinik pakar sakit puan. Dah dapat keputusan ultrasound, minta copy daripada doktor, doktor akan bagi. Bawak keputusan tu ke hospital berdekatan. InsyaAllah, lebih cepat mereka akan refer kita ke bahagian pakar sakit puan.

Terlalu ramai yg pm saya komen bagitahu saya dan kongsi punya pengalaman atau masalah yg sama. TOLONG, TOLONG, TOLONG sayang diri kita, kalau ada tanda-tanda kalau ada masalah perempuan, jangan biarkan berlarutan, cepat-cepat buat check up. Kita perempuan mudah terdedah dengan mcm mcm jenis penyakit terutama kanser. Allah, minta dijauhkan dari kita semua.

Semoga perkongsian saya dapat beri manfaat kepada ramai lagi orang di luar sana. Bagi yang alami masalah yang sama, ada juga yang lebih kritikal berbanding saya, saya doakan awak semua diberi kesihatan yang baik, cepat sembuh dari sakit yang ada. Mudah mudahan.  Terima kasih juga pada yang mendoakan kesihatan saya.

 

sumber : Amalina Hasin