Cendawan memang sedap dibuat sup. Apa lagi jika dimakan ketika waktu panas bersama nasi panas. Pun begitu jika disimpan terlalu lama di dalam peti sejuk, cendawan mudah lembik.

Cendawan memang tergolong sejenis sayuran yang cukup sensitif dan mudah lembik. Sifatnya yang sebegini buat ia sukar di simpan lebih lama di dalam peti sejuk.

Apabila tersimpan begitu lama, cendawan akan mula menjadi lembik dan berbau tidak enak. Selain rasanya yang kurang enak, kesegarannya juga akan turut terjejas.

Disebabkan itulah ramai daripada kita yang suka membeli cendawan dan terus dimasak sahaja tanpa menyimpannya lebih lama.

Begini Caranya Nak Cendawan Kekal Segar Dalam Peti Sejuk Dan Tak Mudah Lembik, Kena Cuba!

Namun adakalanya disebabkan kesibukan bekerja dan tiada waktu untuk memasak, kita terpaksa menyimpannya buat seketika.

IKLAN

Ada caranya untuk memastikan cendawan boleh disimpan lebih lama berbanding tempoh sebelum ini. Bagaimana? Cuba langkah ini.

BAHAN-BAHAN:

Cendawan segar

Kertas surat khabar

IKLAN

CARA-CARA:

1. Keluarkan cendawan dari plastik dan elakkan dari terkena air.

2. Tanpa dibasuh terlebih dahulu, bungkus cendawan menggunakan kertas surat khabar dengan kemas.

3. Simpan dalam peti sejuk.

IKLAN

Begini Caranya Nak Cendawan Kekal Segar Dalam Peti Sejuk Dan Tak Mudah Lembik, Kena Cuba!

4. Bila hendak masak, keluarkan dan basuh seperti biasa.

Selepas dikeluarkan daripada plastiknya, elakkan sama sekali cendawan daripada terkena air. Jangan sekali-kali basuh cendawan terlebih dahulu dan simpan. Air akan membuatkan cendawan bernafas dan inilah yang membuatkan ia menjadi lembik, busuk dan tidak tahan lama.

Disebabkan inilah kita harus mengeluarkannya daripada plastik. Langkah ini mampu membuatkan cendawan disimpan sehingga seminggu atau lebih.

Selamat mencuba.