Peti ais adalah peralatan yang sangat penting di dapur, tempat untuk kita menyimpan bahan-bahan basah dan makanan agar kekal segar dan tahan lama.

Lazimnya peti ais yang baru setahun dua dibeli, mestilah  berada di dalam keadaan yang baik di mana boleh mengekalkan kesejukkan suhu yang optimum.

 

 

Tapi bila usia peti ais sudah lama, mula lah anda akan hadapi masalah sudah tak sejuk lagi. Hendak dibeli baharu sayang pula, mesti ada cara untuk diselamatkan.

Pun begitu, kalau serah bulat-bulat pada yang pakar untuk membaikinya tentu mahal juga kos yang perlu ditanggung.

Sedangkan jika kerosakannya mudah dibaiki, lebih baik anda sendiri lakukan kerja-kerja membaiki peti ais tersebut.

Ini kerana melalui perkongsian video oleh pemilik akaun TikTok @sayazuhri cukup mudah dan sangat membantu untuk dilakukan  DIY sendiri. Jadi bolehlah anda jimat kos untuk membaiki peti ais yang tak sejuk lagi.

Tulisnya pada kepsyen video, “Ilmu paling mahal bagi aku untuk dikongsi”. Jadi rugi kalau anda tidak mempelajari sesuatu dengan perkongsian video daripadanya ini kerana menurutnya hanya 2 barang sahaja perlu diganti yang menyebabkan menjadi punca peti ais tak sejuk.

Baiklah jom kita check apa kerosakan peti ais kita bila sudah tidak sejuk lagi.

Langkah 1: Switch off dan cabut kepala plug terlebih dahulu untuk keselamatan anda.

Langkah 2 :Lihat di bahagian belakang peti ais. Buka cover pastikan tidak ada bunyi kompressor.

IKLAN

Langkah 3 : Kemudian cabut overload dan Ptc Relay, dan kedua-dua ini perlu diganti baharu. Harga anggaran RM20 untuk bahagian tersebut.

 

IKLAN

Disarankan anda check terlebih dahulu PTC Relay peti sejuk anda jenis yang mana satu. Jika ingin beli online boleh klik DI SINI

Nak tahu detail lagi, jom lihat perkongsian video yang telah menarik perhatian lebih daripada 825 ribu tontonan. Semoga bermanfaat.

@sayazuhrikorang boleh buat sendiri kalau korang nak jimat. ##fypシ ##fypp ##learnontiktok ##fypindonesia ##foryou♬ original sound – Zuhripocoyo

Sumber : TikTok @sayazuhri

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club