Bila dah datang musim durian ni, hantu durian takkan lepaskan peluang makan raja buah itu bersungguh-sungguh. Maklumlah, buah-buahan bermusim kan? Bila dah datang kenalah manfaat sebaiknya. Hehe.

Dalam dok menikmati durian, pasti anda akan jumpa beberapa buah yang tak berapa elok isinya kan? Mungkin rasanya tawar, atau terlajak lembik. Haaa isi durian begini jangan dibuang pula, sayang tau! Apa kata buat jadi tempoyak. Bila nak makan tinggal masak je ikut menu yang kita suka. Paling tidak, gaul dengan sambal belacan pun sodap!

Yang mana first time nak buat tempoyak tu, boleh cuba cara ni!

RESIPI TEMPOYAK

Bahan-bahan:
Durian
Garam

Cara-cara:

1. Asingkan durian dengan bijinya. Yang ini tempoyak masam tau. Kalau tak nak masam, selepas asingkan biji dengan isi terus simpan dalam bekas dan letak dalam peti sejuk.

IKLAN

Petua Tempoyak Tahan Lama & Tak Berkulat, Barulah Rasa Selamat Nak Buat Stok Banyak-Banyak!

2. Masukkan di dalam penapis.

Petua Tempoyak Tahan Lama & Tak Berkulat, Barulah Rasa Selamat Nak Buat Stok Banyak-Banyak!

 

IKLAN

3. Toskan dan biarkan 2 malam. Letak di luar peti ais.

Petua Tempoyak Tahan Lama & Tak Berkulat, Barulah Rasa Selamat Nak Buat Stok Banyak-Banyak!

4. Masukkan garam secukupnya jangan terlalu masin. Gaul rata.

IKLAN

Petua Tempoyak Tahan Lama & Tak Berkulat, Barulah Rasa Selamat Nak Buat Stok Banyak-Banyak!

5. Akhir sekali simpan dalam balang. Boleh letak penuh sebab gas dia dah keluar. Sebelum tutup bekas, tabur sedikit gula.

Petua Tempoyak Tahan Lama & Tak Berkulat, Barulah Rasa Selamat Nak Buat Stok Banyak-Banyak!

Boleh simpan dalam peti ais atau kat luar. Selamat mencuba!

Sumber: Mayang Suri