![puding](https://cdn.keluarga.my/2017/09/puding-696x522.jpg)
Hidangan puding karamel merupakan antara pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai. Gandingan ideal pudingnya yang berlemak, tekstur yang lembut, rasa pahit manis gula karamel yang lazat, cukup enak dinikmati ketika sejuk.
Untuk minum petang hari ini, apa kata cuba resipi ini untuk sajian bersama keluarga atau teman-teman. Bahan yang digunakan tak banyak malah cara membuatnya juga cukup mudah.Jom kita cuba
Bahan untuk puding:
5 biji telur saiz B (jika saiz A, 4 biji)
1 tin susu cair (400ml)
150 ml air biasa
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan untuk karamel:
5 sudu besargula
2 sudu besar air
Cara membuat karamel atau gula hangus:
Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
Cara membuat puding:
Satukan semua bahan membuat puding di dalam mangkuk.
Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati.
Kemudian tapis adunan tersebut dan tuang ke dalam loyang karamel.
Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.
Info Ekstra!
1.Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie. Caranya,letak air di dalam loyang dan tutup loyang puding dengan aluminium foil dan masak selama 45-50minit pada suhu 180 darjah Celsius.
2.Boleh juga dihiaskan dengan buah-buahan seperti hirisan kiwi, anggur, pic atau strawberi.
Sumber : hanamemories.blogspot.com
“Jangan ‘Baby Talk’ Dengan Anak-Anak.” Bila Anak Berat Mulut Atau ‘Speech Delay’ , Ini Yang patut Ibu Bapa Kena Buat!
![“Jangan ‘Baby Talk’ Dengan Anak-Anak.” Bila Anak Berat Mulut Atau ‘Speech Delay’ , Ini Yang patut Ibu Bapa Kena Buat!](https://cdn.keluarga.my/2021/09/new-anak.png)
Anak-anak anugerah terindah dari Yang Maha Esa buat pasangan suami isteri. Justeru, dalam memastikan anak-anak membesar dengan sempurna, ibu bapa sentiasa memberikan yang terbaik.
Namun, setiap perkembangan anak-anak berbeza dan tidak sama. Ada yang cepat dan ada yang lambat.
![“Jangan ‘Baby Talk’ Dengan Anak-Anak.” Bila Anak Berat Mulut Atau ‘Speech Delay’ , Ini Yang patut Ibu Bapa Kena Buat!](https://cdn.keluarga.my/2019/12/106015-27_31_317752.jpeg)
Ibu bapa bapa mana yang tidak sedih jika anak mereka mengalami masalah ‘speech delay’ atau lambat bercakap. Speech Delay atau Lambat Bercakap ialah masalah perkembangan anak tidak boleh bercakap atau bertutur apabila anak sudah berumur dua tahun.
Setiap tahun, semakin ramai kanak-kanak yang lambat bercakap dirujuk ke klinik kanak kanak. Ini tip bermanfaat bagi ibu-bapa yang memiliki anak yang lambat pertuturan untuk dijadikan panduan.
![“Jangan ‘Baby Talk’ Dengan Anak-Anak.” Bila Anak Berat Mulut Atau ‘Speech Delay’ , Ini Yang patut Ibu Bapa Kena Buat!](https://cdn.keluarga.my/2019/08/anak-lelaki2-1-28_09_466482.jpg)
Perkongsian dari Uyaina Arshad menerusi twitternya dimuat naik oleh Dr Redza Zainol menerusi facebooknya.
Anak berat mulut atau ‘speech delay’Anak umur 18 bulan tidak faham arahan, tidak ada eye contact kemungkinan speech delay
Faktor genetik atau persekitaran
To much of screen time sangat bahaya kepada anak-anak.
Jangan ‘baby talk’ dengan anak-anak. Cakap menggunakan bahasa yang betul.
Walaupun anak belum boleh bercakap tapi kita cuba ‘include’ mereka dalam percakapan kita.
Perbanyakkan interaksi & dan percakapan dengan anak-anak. Paling penting, jangan bandingkan anak kita dengan anak orang lain. Setiap perkembangan berbeza.
ARTIKEL POPULAR: “Memori. Inilah Orangnya.” Fedtri Yahya Kongsi Wajah Pemilik Tulisan Khat Pada Duit Kertas Malaysia
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Bila Berlaku Kemalangan, Penarik Kereta Datang Ini Yang Kena Buat Supaya Elak Tertipu.
![Bila Berlaku Kemalangan, Penarik Kereta Datang Ini Yang Kena Buat Supaya Elak Tertipu.](https://cdn.keluarga.my/2021/11/ept1-2021-11-04T151332.651.jpg)
Malang tak berbau. Setiap kejadian yang akan terjadi secara tiba-tiba tanpa kita sempat bersedia untuk mengelaknya.
Begitu juga dengan kemalangan. Biasanya akan ada penarik kereta untuk menarik kereta di tepi jalan raya.
Namun ada juga menjadi mangsa penipuan oleh sesetengah pihak. Nak tahu tipnya ikuti panduan ini.
Tips berguna bila eksiden. Sila ambil tahu. Kalau tak nak tertipu.
Tahukah anda jika kemalangan dan longkai (penarik kereta) datang dan longkai akan suruh tandatangan dokumen supaya mereka dapat komisen 10%?
Janganlah sesekali anda tandatangan dokumen tu dan tak perlu risau longkai akan gertak dan momokkan dengan cerita sedih itu la ini la.
Jadi apa tindakan anda?
Pertama jangan tandatangan dokumen tu.
Kedua cakap kat dia saya cuma nak towing sahaja. Biasanya caj dalam RM200 je.
Tarik kereta anda ke balai yang sepatutnya untuk buat laporan polis (ikut kawasan la).
Lepas buat laporan suruh longkai tu hantar ke bengkel panel yang buat repair. Haaa yang kena ada pengalaman kalau tak ada pun tak apa just call insurance dan minta alamat panel yang buat repair kemalangan.
Lepas tu, hehehe ni bahagian yang best. Tibalah giliran anda pula untuk claim 10 peratus dari tokey bengkel.
Caranya esok adjuster insurance akan datang bengkel dan kira jumlah kerosakan. Katalah kereta mahal BMW ke Mercedes ke total repair RM100,000 so anda boleh claim RM10K dekat tokey bengkel sebab anda dah bagi job kat tokey bengkel.
Sebab tu la longkai bergaduh berebut kereta sebab nak dapat duit komisen dari bengkel kereta.
Dan juga hati-hati ada bengkel kuat kencing sebab dia dapat claim dari insurance tapi dia tak tukar barang tu, dia just repair je.
Dan juga hati-hati kalau longkai kata hantar kat bengkel saya. Heheheh. Tu longkai penipu sebab longkai tak ada bengkel. Dia just pancing je.
Ini pengalaman aku la. Dulu aku kemalangan kereta hancur total claim RM120,000.
Jadi tokey bengkel tu terpaksa la bagi aku RM12k komisen dan juga lost of use 3 bulan sebab ambil masa lama untuk repair dan longkai hanya dapat duit towing je RM180. Hahahah memang panas longkai tu sebab tak berjaya nak makan aku.
Dan juga call insurance dan suruh dia emel detail barang yang sepatutnya tukar. Lepas tu cek satu-satu lepas siap repair.
Kalau kurang satu korang minta duit kat tokey bengkel tu. Kalau tak korang gertak nak buat repot polis sebab dia tipu. Dulu tokey bengkel kena gertak dengan aku terus dia bayar kat aku. Hahahah.
TAHUKAH ANDA?
Korang tau tak kalau korang kemalangan, selain boleh claim repair, korang jugak boleh claim Loss Of Use. Dia orang bagi pampasan RM30-RM50 sehari.
Katalah kereta korang duk dalam bengkel 30 hari, insuran akan bagi RM30 sehari.
Jadi, korang akan dapat RM900 selama kereta dibaiki. Tapi disebabkan rakyat Malaysia kurang perihatin akan hak pengguna, majoriti tak tahu pasal pampasan Loss of Use.
Sumber: Anymous Malaysia.
Buat Apa Beli, Kalau Boleh Buat! 11 Biskut Raya Yang Anda Boleh Buat Sendiri Tanpa Oven. Paling Senang, Tak Perlu Bakar
![Buat Apa Beli, Kalau Boleh Buat! 11 Biskut Raya Yang Anda Boleh Buat Sendiri Tanpa Oven. Paling Senang, Tak Perlu Bakar](https://cdn.keluarga.my/2023/04/H6Ym9l5G-lalla.jpg)
Tak semua orang memiliki peralatan dapur yang lengkap. Ada yang hanya membeli peralatan utama sahaja bagi mengelakkan pembaziran. Contohnya oven, ianya hanya selalu digunakan apabila musim perayaan sahaja.
Namun apabila musim perayaan tiba, oven atau ketuhar seakan satu keperluan memandangkan ramai yang ingin membuat biskut raya untuk dihidangkan kepada para tetamu, memberi buah tangan kepada sanak saudara dan rakan taulan juga untuk kudap-kudap sendiri.
Penggunaan oven ini ada kalanya merisaukan juga kerana bimbang bil elektrik akan melambung. Malah ada yang hanya menggunakannya setahun sekali sahaja. Bila tiba masa untuk menggunakannya, tiba-tiba rosak pula.
Anda tak perlu risau kerana tak semua biskut raya memerlukan oven untuk membakar. Malah kebanyakkan biskut yang menjadi kegemaran adalah yang tidak dibakar.
Jadi tak perlu risau atau pening kepala kerana ada 11 jenis biskut raya yang anda boleh buat tanpa perlu menggunakan oven bakar. Mudah sahaja dan pastinya raya anda kali ini masih meriah dengan pelbagai jenis biskut raya dan juadah.
1.CORNFLAKES MADU TANPA OVEN
Bahan-bahan
-cornflakes 1 kotak besar (nestle)
-5 sudu besar madu
-5 sudu besar susu pekat
-250g buttercup
-5 sudu besar gula
-1 sudu kecil esen vanilla
-papercup secukupnya.
Cara-cara
-Masak dalam kuali sederhana besar, buka api perlahan sahaja.. Masukkan buttercup dan terus masuk semua bahan, kecuali cornflakes.
-Jangan tuggu buttercup cair baru nak masak semua bahan-bahan.. Nanti tak menjadi..
-Kacau sampai sebati.. Sudah mendidih tutup api..dan biarkan sejuk atau agak suam.
-Jangan risau adunan tidak akan pekat.. Dah sejuk masukkan sekotak nestle cornflakes ke dalam. (api jangan buka)
-Isilah ke dalam papercup, atur dalam talam kecil dan masukkan ke dalam peti sejuk dalam 10 minit, boleh dihidangkan.
-Kalau ikut betul-betul resepi ni biskut anda akan ranggup dan tak lemau.
2.RESEPI ALMOND CRUNCHY CHOCOLATE 2 BAHAN
Bahan -bahannya :
-Badam (terpulang nak guna yang jenis hiris panjang @ slice)
-Coklat masakan
Cara- cara :
1. Bakar badam tu dulu (untuk bagi crunchy). Saya bakar almond tu dengan suhu 150°c masa 20 minit (bergantung pada oven masing-masing ye). Untuk yang tiada oven boleh sangai atas dapur (sangai tanpa minyak) dengan api sederhana dan sejukkan badam.
2. Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
3. Bila coklat dah cair dan sejuk sikit, boleh masukkan badam yang dibakar tadi, gaul sampai sebati. Pastikan semua badam bersalut coklat.
4. Masukkan badam kat dalam paper cup kecil. Boleh guna sudu kecil. Selepas tu susun dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais kat bahagian sejuk beku selama 5 minit. Siap!!
3.BISKUT RAYA TANPA BAKAR COKLAT
Bahan-bahan
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
– Butter : 200 gram
-Serbuk koko : 120 gram
-Susu Pekat : 100 gram
-Biskut Marie : 300 gram
BAHAGIAN COATING
1. Chocolate compund (Dark chocolate) : 200 gram
Cara – cara :
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Cairkan butter ..Api slow. Dah cair tutup api. terus masukan bahan-bahan susu pekat dan serbuk koko ..panas-panas tu kacau sampai sebati. Microwave pun sama. Dah cair butter tu..masukan bahan lain tadi kacau sebati.
– Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain nanti rasa kurang kick.. Hancurkan dulu awal-awal sebelum step pertama tadi.
-Masukkan biskut yang dihancurkan ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
-Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Setkan sejam dalam peti.
-Lepas tu buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap ..boleh guna apa apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah.
– Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.
– Setkan ke dalam peti selama 10 minit-20 minit
BAHAGIAN COATING
– Cairkan 200 gram dark chocolate. Nak manis pakai milk chocolate.
– Salutkan biskut tadi dengan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.
– Hias ikut kreativiti anda or boleh pakai chocolate flakes.
– Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik.Bila kita sentuh di tak melekit.
-Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Memang sedap tau.
4.BISKUT MAKMUR NESTUM (TANPA OVEN)
Bahan-bahan
1 ketul butter @ secawan planta
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan nestum
Susu tepung secukupnya
Cara-cara
1. Cairkan butter dan biarkan sejuk (panas pun boleh guna senduk masa gaul)
2. Sangai tepung (goreng tanpa minyak) sehingga kekuningan
3. Gaul tepung, butter & gula (saya guna brand CSR sbb lebih halus)
4. Adunan sebati baru masukkan nestum dan gaul
5. Bentukkan adunan bulat-bulat @ ikut suka
6. Gaulkan dengan susu tepung. Siap
5.RESEPI POPIA BERSALUT COKLAT VIRAL
1 bungkus kulit popia
Coklat coin (guna beryls milk + dark choc)
Kekacang kegemaran (disangai terlebih dahulu, letak kuaci)
Manik hiasan
Cawan biskut
Cara-cara
– Gulungkan kulit popia dgn menggunakan lidi sate/ kayu chopstick. Di hujung gulungan sapukan sedikit air supaya melekat. Tujuan guna lidi sate ni untuk memudahkan proses menggulung. Dah siap tarik dari lidi sate.
– Ulang proses sehingga selesai atau jumlah yang diingini.
– Setelah selesai, potong kulit popia memanjang.1 gulungan potong jadi 8. Ikut selera.
– Kemudian anginkan seketika kulit popia. Dalam 15 min.
– Goreng hingga keemasan.
– Panaskan coklat coin double boil.Saya guna separuh milk choc dan separuh dark choc.
– Dah cair, masukkan kulit popia yang telah digoreng tadi. Masukkan juga kekacang kegemaran. Gaul sebati.
– Seterusnya sudukan ke dalam cawan biskut. Taburkan manik hiasan. Siap!
6. POPIA COKLAT
Kulit popia
Coklat Beryls (milk compound)
Nestum/badam
Cara-caranya
1.Setiap keping kulit popia dipotong jadi 6 bahagian. Gulung comel2 & letak gam. (Tepung gandum +air bancuh pekat)
2.Biarkan sekejap (rehatkan gulungan sampai dia keras sikit untuk kekalkan bentuk popia tu bulat). Lepas tu goreng.
3.Double boilkan coklat Beryls & celup popia yang dah goreng tadi. Salut dengan nestum atau badam sangai pun sedap. Simpan dalam bekas kedap udara. Nak best simpan dalam peti ais.Siap!
7. BISKUT KACANG
Bahan-Bahan:
Badam Cincang
Coklat Masakkan nak lagi sedap guna coklat milk
Cara Membuat :
1.Sangai (goreng tanpa minyak) badam hingga masak/keperangan pastu sejukkan.
2.Cairkan coklat secara double boiler
3.Satukan badam yang telah disangai tadi dengan coklat
4.Gaul rata kemudian masukkan dalam paper cup
5.Masukkan dalam peti ais biarkan keras.
6.Pastu bolehla simpan dalam bekas kedap udara
P/S:Boleh tabur coklat rice yang warna warni tu kat atasnya,bagi nampak berseri lagi.
8. BISKUT RAYA TANPA BAKAR COKLAT NESTUM OREO
Bahan-bahan
Coklat
Nestum
Oreo
Planta
Cara-cara
1. Cairkan coklat n planta. Guna kaedah double boiler a.k.a mengukus. Masak air dalam periuk sehingga mendidih. Kemudian letak bekas (yana guna periuk) berisi coklat. Tunggu hingga coklat cair masukkan planta. Gaul sebati.
2. Masukkan nestum dan oreo dalam 1 plastik. Tumbuk dengan batu lesung bagi hancur.
3. Gaulkan coklat, nestum dan oreo dalam 1 bekas.
4. Masukkan dalam papercup. Boleh taburkan nestum, manik-manik warna atau apa-apa je untuk hiasan.
5. Masukkan dalam peti ais selama 5 minit atau hingga keras. Kemudian keluarkan dan masukkan dalam bekas kedap udara. Letak dalam suhu bilik.Siap!
9. BISKUT GOLEK KAKMIRA
Bahan-bahan
20 keping biskut mery
3 sudu milo
4 sudu susu pekat
Kacang tumbuk / nak tukar cornflakes pon boleh / bubble rice
1.Campur semua dan bulatkan macam bola
2.Golek ke dalam nestum @ kacang tumbuk, nak lagi sedap..golek dalam badam cincang…
3.Saya guna kacang tumbuk jer…
4.Simpan dalam peti sejuk setengah jam…
5.Adunan ni boleh dapat 40 biji biskut
10. KUIH MAKMUR BISKUT RAYA TANPA BAKAR
Step A
600gm tepung gandum (digoreng tanpa minyak hingga gebu)
1 ½ cawan minyak sapi
1 cawan gula icing (ayak dulu ek)
Bila tepung dah sejuk, satukan semua ni dan gaul hingga sebati. Adunan nanie tak terlalu keras, tak terlalu lembut tapi boleh di kepal atau dibulatkan. Semua guna tangan je, tak payah guna mixer. Nanie timbangkan 10gm tepung ni. Siap step 1.
Step B
500gm kacang tanah (nanie guna yang dah siap kisar beli dari kedai bahan kek. Ni baki nanie buat biskut Mazola)
200gm gula kastor
70gm Pure Butter
-Gaulkan semua ni sampai boleh dikepal dan bulatkan. Then sukat guna 1 sudu teh rata tau, lepastu kepal atau bulatkan. Jadi semua nampak sama saiz dan cantik nanie suka buat cecantik.
-Okay, bila dah ada 2 step ni, ambil tepung yang dah di timbang 10gm tadi.. Leperkan dan masukkan inti kacang yang dah di cetak bulat-bulat tadi. Pastu tutup dan gentel macam kita nak buat pau ke kan. Kalau nak buat bentuk daun lonjongkan sikit. Ambil penyepit nak sepit tart dan sepit lah ala-ala urat daun. Kalau rasa tak nak, buat bulat pun okay.
-Susun atas loyang yang dah di sapu shortening atau letak paper. Nanie bakar guna api atas bawah. Suhu 160°c. Tapi akak-akak boleh ikut suhu oven sendiri yer. Dalam setengah jam nanie tau dia dah masak.
-Macam mana nak tau dah masak? Nanie bau kacang yang dah digaul pure butter tu di bakar dalam masa 30minit tu tau.. Bukan bau tepung dibakar. Memang lemak sangat bau dia.. Cuba try test.Dah masak, keluarkan dan biarkan bebetul sejuk. Ikut step ke 3.
Step C
200g susu tepung ( tak kisah apa, nanie beli kat kedai bahan kek. Yang memang nampak kekuningan sebab bebetul lemak)
250g gula aising
Gaulkan sebati dulu semuanya. Lepastu masukkan biskut yang dah sejuk dan golekkan dengan lemah lembut.. Susun dalam bekas.. So, Biskut Makmor Gebu dan inti penuh is Donee.
11.CHOCOLATE CORNFLAKE PEANUT BUTTER CLUSTER
Bahan-bahan
150g / 5 cawan cornflakes
350g / 2 cawan dark chocolate. Saya guna brand Beryls. Milk pun boleh
125g / setengah cawan smooth peanut butter
Optional:
Setengah cawan almond/ kacang cincang
Cara-cara
– Panaskan chocolate + peanut butter guna kaedah double boiling
– Bila semua cair, tunggu sejuk sikit
– Masukkan cornflakes + kacang kisar
– Gaul rata & sudukan masuk dalam paper cup
– Letakkan gula hiasan atau lebihan kacang tadi
– Masukkan dalam peti ais bahagian chiller dalam 10 minit
– Keluarkan dari peti ais & simpan dalam bekas kedap
Sumber: Resepi Dapur Opah
Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club