Menyediakan hidangan buat si kecil adakalanya membuatkan ibu-ibu pening kepala. Lagi-lagi bagi si kecil yang tidak gemar makan sayuran mahupun buah-buahan. Sedangkan di sinilah pelbagai khasiat diperoleh untuk tumbesaran anak-anak.

Bagi ibu yang buntu jika anak tak suka makan buah-buahan segar, jangan bimbang. Cuba pelbagaikan menu. Selain dijadikan snek, ibu-ibu boleh cuba resipi jeli atau puding dari buah-buahan tersebut.

Jom cuba resipi yang dikongsikan ibu bernama Syaza Yasmin ini. Caranya yang mudah, segar. Paling penting sihat dan baik anak-anak.

Lately Maryam taknak makan buah naga, dalam peti sejuk pula ada lebihan buah naga dan mangga banyak. Sebelum memburuk, mama buat jeli buah naga dan jeli mangga.

JELI BUAH NAGA DAN MANGGA

Bahan-bahan

– Agar-agar tali

– Susu segar

– Buah naga (blend atau lenyek kasar)

– Buah mangga (blend atau lenyek kasar)

– Puree kurma (atau madu untuk 1 tahun ke atas)

– Air

IKLAN

Cara buat

– Masakkan agar-agar tali sikit dengan air

– Bila agar-agar dah melarut, masukkan puree kurma

– Dah larut, tapis dan asingkan agar-agar kepada 3 bekas

– Campurkan buah naga, buah mangga dan susu segar untuk 3 bekas berasingan

IKLAN

– Gaulkan puree buah dengan agar-agar dalam bekas masing2

– Masukkan bancuhan buah naga dan buah mangga dalam acuan. Bila dah separa mengeras, masukkan bancuhan susu segar

– Biarkan sejuk, dan boleh masuk dalam beli sejuk.

* Puree kurma tu mama letak sikit sangat. Orang kata tak padan dengan bancuhan agar-agar yang banyak. So jeli langsung tak rasa manis, just ada rasa manis buah naga dan manis buah mangga. Susu pun rasa natural sangat.

* Susu segar perlu dimasak di atas api untuk baby bawah 1 tahun.

#BabyMFeedingJourney