Memiliki set pinggan mangkuk dengan pelbagai pilihan jenama seperti Corelle, Vintage, Luminarc, Duralex dan pelbagai lagi jenama lainnya seakan satu kepuasan bagi kaum ibu jika memilikinya.

Bukan sahaja kerana terpesona dengan rekaan pinggan mangkuk tersebut, malah tidak dinafikan dengan penggunaan pinggan mangkuk ini akan memberi gaya dan aura istimewa ketika di meja makan.

Pun begitu, tidak kurang hebatnya pula bila menggayakan set pinggan mangkuk legend masyarakat kita iaitu pinggan seramik bercorak bunga kangkung ini. Menghargai kecantikan dan keistimewaan pinggan mangkuk jenis ini, keluarga Puan Nora Sheka  menggunakan pinggan mangkuk ini sebagai pinggan harian keluarganya. Jom kita baca perkongsiannya.

“Banyak orang guna pinggan mangkuk ikea, corelle, vantage dan sebagainya. Pilihan saya tetap pinggan bunga kangkung untuk kegunaan harian. Biarlah orang kata taste nenek-nenek makcik-makcik pun. Haha biarpun umur saya 34 tahun. Pinggan ni baru lepas dicuci area sinki.”-

Mengulas lanjut posting berkenaan idea untuk menggunakan pinggan mangkuk yang penuh nostalgia ini, nyata Puan Nora Sheka, ada cerita menariknya.

Mulanya saya saja suka tengok post-post di fb dan ig ada hidang makanan pakai pinggan tu. Macam menarik nampaknya. Jadi itu yang tiba-tiba timbul idea untuk memiliki pinggan-pinggan lama ni walaupun saya sebenarnya bukanlah collector barang-barang lama pun.

IKLAN

Jadi saya beli daripada orang kampung, semuanya baru ada ada 21 pcs dan saya beli dengan harga RM170 macam tu la….

Apa yang ingin saya kongsikan, bila kita menggunakan pinggan-pinggan lama dengan corak bunga kangkung ni, jujur saya katakan saya dapat rasakan seakan sedang makan di kampung. Terus teringat nostalgia dulu-dulu, kiranya lagi berselera lah saya makan guna pinggan tu. Komen anak dan suami pula, mereka suka lihat bila makanan dihidang dalam pinggan bercorak klasik seperti itu, katanya pinggan-pinggan tersebut nampak cantik di meja makan.

IKLAN

sumber : Nora Sheka