Jika memasak biasanya kita menggunakan pisau yang sama untuk memotong sayur, ikan atau daging. Namun secara praktikalnya cara ini salah yang mengakibatkan proses memasak menjadi tidak lancar.

Tahukah anda bahawa pisau mempunyai pelbagai jenis dan fungsi. Contonya ada pisau khas untuk memotong daging, sayur dan roti. Jika menggunakan pisau yang sama, ia akan mengakibatkan pisau itu tidak tahan lama dan menjadi tumpul. Apabila satu pisau digunakan untuk pelbagai jenis fungsi, pisau tidak kekal tajam.
Bukan itu sahaja, kerja memasak menjadi lambat. Bayangkan untuk memotong daging pisau tumpul tentu daging goreng jadi tak cantik hasilnya.

Menerusi perkongsian ini, ikuti lanjut jenis-jenis pisau dan fungsinya.

JENIS PISAU DAN RINGKASAN KEGUNAANYA
1. Chef Knife adalah pisau yang paling banyak digunakan di restoran², hotel². Pisau sepanjang 8-10 cm ini dapat digunakan untuk memotong sayur, menghiris daging, atau mencincang segalanya. Multifunction pendek kata.

 

2. Paring Knife atau Peeler atau Pisau Hiris atau Slicing Knife. Slicing Knife tapi kalau tengok kat kedai-kedai tulis paring bentuknya lebih kecil dan pendek, hanya sekitar 3-4 cm. Pisau ini dapat memudahkan kita untuk mengupas kulit buahan dan sayuran sebab bentuknya yang sedikit ramping dan tipis. Ada juga yang potong nipis daging guna pisau ni. Kalau kita gunakan untuk potong bawang. Memang cun jadinya. Sama je tapi kalau nak guna untuk bawang sebaiknya asingkan dari untuk potong buah sebabnya air bawang tu buat pisau kita cepat tumpul. Kalau tak pun, lepas guna tu terus basuh jangan ditinggal² sekejap pun. Petua orang lama tapi yang pasti pisau kat rumah ni jarang tumpul.
Lepas guna tu terus basuh jangan ditinggal-tinggal sekejap pun. Petua orang lama tapi yang pasti pisau kat rumah ni jarang tumpul.
3. Boning Knife dengan bentuk ujung yang agak melebar. Bentuknya yang ramping dan panjang, maka pisau yang satu ini paling tepat di gunakan untuk membersihkan tulang di dalam daging atau kulit ayam, memisahkan ayam dari tulangnya dan membuat irisan yang tipis dan kecil.

4. Meat Cleaver atau Pisau daging, atau Chopper. Pisau ini agak berat, dan digunakan untuk memotong daging. Pisau ini banyak digunakan tukang masak Cina sehingga boleh dinamakan Chinese Chef’s Knife. Pisau ni mempunyai saiz yang sangat besar dan lebar. Kegunaan terbaik dari pisau ini untuk membelah dan memotong tulang ayam dan dapat digunakan untuk memotong sayur, mencincang daging, mengiris serta ketuk bagi hancur bawang putih, serai atau halia.
5. Filet Knife digunakan untuk memotong atau memfilet ikan.

 

IKLAN

 

IKLAN
6. Bread Knife adalah pisau panjang yang sebelah sisinya bergerigi. Pisau ini memudahkan kita untuk memotong roti supaya tidak hancur, terutama roti yang permukaannya agak keras tapi dalam lembut. Boleh gak kalau nak potong kuih yang macam cucur tu. Gerigi pada mata pisau ini memberi hasil potongan yang licin, bagus dan tidak hancur. Masa memotong juga tidak perlu ditekan lebih lama tapi hasilnya yang cantik je. Kalau guna pisau biasa tak akan dapat hasil yang cantik macam ni sebab tekstur roti biasanya kasar. Kuih atau kek pun walau apa pun jenisnya seperti kek buah atau kacang lebih mudah dipotong dengan pisau ini. Pisau ini harganya sedikit lebih mahal dari pisau biasa tapi functionnya hebat. Nak bersihkan pun mudah. Bersihkan pisau dari sisa remahan roti atau kuih. Cuci dengan air sabun hangat lalu keringkan segera. Sayangnya mata pisaunya yang bergerigi tidak mudah diasah seperti pisau dapur.

7. Pisau Ukir atau Paring Knife adalah pisau yang kecil dengan bentuk lekungan pada hujungnya pisau ukir ini memang sangat baik bila di gunakan untuk mengkir buah atau sayur, sesuai dengan namanya. Sehingga hasil dari pisau ini akan bagus dan yang pastinya akan sesuai dengan hiasan sayur atau buah yang kita inginkan jadi bentuk-bentuk yang menarik.
Dah tahu kan fungsi setiap pisau untuk memasak. Lepas ini, boleh lah dapatkan koleksi pisau mengikut fungsinya. Namun tidak perlu semua pisau kena beli, beli ikut keperluan. Pisau tajam memang cepat kita melakukan tugasan memasak. Hirisan dan potongan pun menjadi lebih kemas dan cantik.

Kredit:Mohamad Faruq