Masih segar di ingatan bencana alam luar biasa yang telah menimpa negara Jepun pada 11 Mac 2011. Fenomena ombak besar ini telah memusnahkan kota Honshu.

Apa yang lebih menyedihkan, angka korban pada benca tersebut lebih 20000 orang manakala 2500 lagi dilaporkan masih belum ditemui hingga kini.

Selepas kejadian itu, negara Jepun telah menjalankan kerja-kerja pembaikan dan pembinaan semula infrastruktur Honshu dan kawansan-kawasan yang terkesan dengan bencana tersebut.

Kejadiaan itu telah meninggalkan kenangan hitam kepada penduduk di sana dan kekal tersemat di hati mereka sampai bila-bila.

Seperti yang dialami oleh seorang lelaki, pada kejadian tersebut dia telah kehilangan isterinya yang sehingga kini masih belum ditemui.

Apa yang lebih menghibakan, walaupun kejadian itu sudah 12 tahun berlalu namun lelaki tersebut, Yasuo Takamatsu tetap berjuang mencari isterinya walaupun semuanya gagal.

IKLAN

Pada hari kejadian, Yasuo Takamatsu telah menghantar isterinya ke tempat kerja. Ini adalah kronologi sebelum kejadian berlaku.

1. Pada pagi 11 Mac 2022, Mr Tamakatsu menghantar Yuko ke tempat kerja (bank).
2. Kemudian, dia menghantar ibu mentuanya ke pusat rawatan yang berjarak 0.24km, tiba-tiba gegaran kuat berlaku.
3. Dia dapat berita anaknya di universiti selamat, namun Yuko gagal dihubungi.
4. Pada jam 3.21 petang, dia terima mesej dari Yuko. “Awak okey tak? Saya nak balik rumah”
5. Dia bergegas ke lokasi, namun dihalang pihak bomba kerana keadaan sangat kucar-kacir.
6. Mr Tamakatsu pergi ke semua ceruk tempat, setiap tingkat setiap bangunan, setiap orang ditanya. Namun keberadaan Yuko tak diketahui sesiapa.

Sejak hari itu, dia tidak pernah berhenti mencari Yuko walau di darat atau di laut.

Bayangkan di usia yang semakin senja, dia sanggup mendaftar kelas scuba diving sebagai usaha mencari isteri di lautan. Dia sudah menyelam lebih 600 kali di tempat berbeza tak kira siang ataupun malam semata-mata untuk mencari isterinya.

IKLAN

Rata-rata masyarakat menjadikan kisah mereka ini sebagai bukti cinta sejati.

Sewaktu pihak keselamatan menjalankan kerja-kerja menyelamat, Mr Tamakatsu sengaja mendekati anggota penyelamat untuk mendengar laporan semasa di walkie talkie. Apabila terdengar ada penemuan baru, dia akan segera ke lokasi untuk memastikan sama ada itu adalah Yuko atau bukan.

Sesekali, dia menarik nafas lega jika tubuh yang dijumpai itu bukan Yuko kerana Mr Tamakatsu berharap isterinya masih hidup.

Apa yang lebih menyedihkan lagi, sebulan selepas fenomena itu, pembersihan di kawasan bank dimulakan. Mereka menemukan telefon bimbit Yuko dengan sebuah mesej yang tidak sempat dihantar pada jam 3.25 petang.

IKLAN

Sehingga kini, walaupun usianya sudah menjangkau 66 tahu, namun kesetiaanya pada isteri tidak perlu diragui. Dia masih setia mencari Yuko di segenap tempat.

Selagi hayat dikandung badan, lelaki ini akui serba salah jika dia tidak berusaha membawa Yuko, walaupun entah bila detik itu akan tiba.

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

’Polis Temui Telefon Dan Mesej Terakhir Yang Tidak Sempat Dihantar.’ Walaupun 12 Tahun Isteri Pergi Di Bawa Ombak Tsunami, Lelaki Ini Masih Terus Mencari Di Lautan

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI