Sejak penularan Covid-19 melanda negara dari tahun lalu hingga kini, ramai sudah dijangkiti pandemik berbahaya ini yang disifatkan musuh tersembunyi. Malah kes positif setiap hari dilaporan lebih 20 ribu kes.

Bagi yang positif tentu perasaan berkecamuk hingga ada yang ketakutan, rasa gelisah dan menangis.

Berkongsi pengalaman positif Covid 19, wanita ini berharap mereka yang dijangkiti bertenang. Malah beliau juga menyenaraikan beberapa tindakan yang perlu dilakukan setelah disahkan positif dan tempoh kuarantin di rumah.

Ikuti perkongsian beliau.

SAYA POSITIVE COVID-19! Macam mana tau covid-19?
2/8 – Demam, batuk & selsema.
5/8 – Buat PCR test kat klinik.
6/8 – Officially positive Covid-19!
Simptom – demam, batuk, selsema, hilang deria bau & rasa sempit dada. Takde contact rapat. Maybe ada dalam family yang jadi pembawa.

Apa nak buat kalau positive Covid-19?

1. Jangan panik, menangis, meraung segala. Tarik nafas sedalamnya dan bertenang.

2. Update MySejahtera. Pilih Helpdesk. Lepas tu, pilih Option F. Jawab soalan dan upload keputusan swab test. Status dalam MySejahtera akan tukar jadi merah selepas 1-2 hari.
Bila dah merah, kita kena isi health assessment 2 kali sehari sampai habis kuarantin. Dalam health assessment, kita kena jawab soalan dan isi suhu, SPO2, tekanan darah & kadar denyutan nadi.

3. Call atau whatsapp CAC daerah masing-masing. Ada CAC guna landline. Ada yang guna whatsapp sahaja. Lain CAC lain cara ya.

Tujuan call CAC untuk dapatkan nasihat sama ada perlu hadir ataupun kuarantin di rumah.
Kalau perlu hadir, kena tanya boleh walk-in ataupun by appointment. Warga emas dan ibu mengandung, wajib ke CAC walaupun gejala ringan.
Pengalaman sendiri di CAC Selangor, kena download app Selangkah & isi lagi sekali details kita termasuk berat, tinggi, tarikh vaksinasi (jika ada), tarikh swab test.

4. Nanti ada doktor dari KKM yang akan call untuk tanya keadaan kita. Kena alert dengan panggilan telefon ya.
5. Kalau rasa sesak nafas & oxygen bawah paras normal, terus ke hospital terdekat (Emergency). Jangan tunggu.

Ready barang wajib ada di rumah

Apa yang kita perlu ada semasa kuarantin di rumah?
1. Thermometer
2. Oximeter – alat untuk check tahap oxygen dalam darah
3. Blood pressure monitor – alat untuk check tekanan darah & nadi. Beli yang ada adapter sekali. Kalau tak, jenuh ganti bateri.

IKLAN

 

4. Panadol
5. Ubat batuk
6. Ubat selsema
7. Cool Fever

8. Disinfectant spray – penting sebab kita nak sanitize ruang & permukaan. Contohnya bilik air, tombol pintu. Boleh beli spray gun ataupun Dettol spray tu.

IKLAN

9. Disinfectant wipe – bila rasa malas nak spray, kita boleh guna tissue basah ni.
10. Hand sanitizer – kena rajin sanitize tangan.
11. Face mask – kena pakai kalau ada antara ahli keluarga yang negatif covid-19.
12. Supplement – Saya just amik vitamin C(250mg) & habatussauda'(black seed oil). Masa sihat tak makan supplement pun sebab memang sejenis manusia yang payah nak telan ubat.

Peringatan: Alat no 1-3 beli di farmasi ya. Seeloknya semua orang dah ada alat ni. Home essentials.

Apa yang perlu kita makan?

Bila dah sakit ni memang takde selera. Tapi kena paksa makan untuk tenaga. Roti, sup, buah atau jus buah sesuai je buat alas perut. Ikut selera masing2. Asalkan makan.
Banyak minum air suam. Keep hydrated. Takpela ulang alik toilet pun. Tapi pastikan sanitize toilet lepas tu ya.

Kata-kata semangat

Lagi, apa nak buat dalam tempoh kuarantin/recovery?
Be positive dan kuat semangat! Semangat ni datang dari diri kita dan orang sekeliling.
Terima kasih semua yang sentiasa bertanya khabar, share tips2, bagi semangat, hantar makanan dan doakan saya & family. Saya akan ingat setiap orang ni.
Clear your mind. No work related matters. Kena betul-betul focus untuk recovery tanpa stress.

Untuk yg Muslim – solat, doa, baca Yasin, selawat Syifa dan amalan2 yang bagus untuk kita spiritually.

Disclaimer: Ni pengalaman saya sendiri. Mungkin tak sama dengan orang lain ya.
Pegi vaksin! Jangan overthinking ckp agenda yahudi la, mikrochip la, jadi zombie la.

Kami satu family dah amik vaksin & walaupun ada yg tak complete 2 dos, alhamdulillah masih bergejala ringan. Take care semua! Mencegah lebih baik dari mengubati. Ha gittew!
Still in recovery mode,

Kredit : Aini Shafinaz