Bosan nampak kosong pada dinding TV? Nak cantikkan ia supaya lebih menarik dan hanya menggunakan barang-barang yang mudah dan murah.

Jom cuci mata lihat hasil yang dikongsikan oleh Shida Razak KC dan suaminya DIY panel dinding TV (wall panel) bersaiz besar.

Project for fun kami..Makeover living area pulak..kita buat wall cladding strip wall panel. Atau nama lain wooden strip wall design. Kc guna plywood utk cladd kat wall supaya senang pemasangan strip wood tembak guna nail gun..jgn lupa apply wood adhesive setiap batang kayu sblm letak ke ply cladding kita and baru tembak paku. Tujuannya utk lebih kukuh pemasangan.

Ply 9mm thickness and kayu finger joint kita ocat terlebih dahulu..Semuanya kc akan cat dulu..and lepas pasang kita just cat sket2 mana yg perlu di touch up..utk strip wood kc guna finger join 1×2 inch and potong ikut ketinggian dinding to ceiling..Pakai skirt pun boleh buat keje makeover😅..design by KC..gambar KC mesti kene lebih🤣😜🤪

Cara membuat: 

Cat dahulu ply wood kita sblm pasang di dinding. Cara lekat di dinding kota guna wood adhersive. Ada dlm post ni.

Ini lah finger join sblm di cat
Sblm kita lekat ke dinding dan tembak dia ngan paku ke dinding..kita kene apply dulu wood adhersive ni kat belakang kayu bg kukuh lagi

IKLAN

Kos material ( kos murah hasil lumayan)
Harga 1 keping ply 9mm thk: rm50
Perlukan 4 keping × rm50 : 200
Harga 1 ikat finger joint ( 10 batang) : rm84
KC Perlukan 5 ikat x rm84 : rm420
Cat : jotun Elegant ( rm139 5 liter)
( wood semi gloss paint)
Wood adhersive beli di hardware
Electric Nail gun veli di shopee rm108 saja.
Paku nail gun beli di hardware .guna paku 32mm panjang.
Ply & finger joint semua KC beli di kedai Furni-ply jalan sungai keramat 11, klang. Lihat gambar akhir.

#hobbybertukang
#makeoverhusbandandwife
#designbyKC


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster