Kagum sungguh rasanya bila melihat bila ada antara kita yang menanam sayur-sayuran di laman rumah.

Apatah lagi jika tanaman tersebut hidup segar dan boleh membesar hingga bersaiz gargasi seperti gambar yang dikongsikan oleh Encik Mohd Shaifful ini.

Punyalah Besar Sawi Ni,  Memang Puas Hati Dapat Tanam. Ni Cara Simple Dikongsikan Oleh Yang Pro!

Nyata, buat kita yang baru berjinak-jinak dengan hobi menanam sayur terus berasa teruja untuk mencuba menanamnya.

Nak tahu lanjut, jom kita baca perkongsian penuh dari yang pro dalam bidang tanaman ini.

Sawi Gergasi : Cara tanam mudah dan betul.

Daun separa tegak, bujur dan lebar berwarna hijau berminyak. Batang daun lebar dan tersusun rapat. Kutipan hasil 33hari selepas di semai.

Punyalah Besar Sawi Ni,  Memang Puas Hati Dapat Tanam. Ni Cara Simple Dikongsikan Oleh Yang Pro!

1. Proses Penyediaan tanah

Penyediaan tanah adalah sangat penting sama ada di tanah ataupun di dalam pasu. Penggunaan pasu tanaman adalah lebih mudah digunakan sekiranya laman rumah adalah terhad.

IKLAN

Punyalah Besar Sawi Ni,  Memang Puas Hati Dapat Tanam. Ni Cara Simple Dikongsikan Oleh Yang Pro!

Jenis tanah yang digunakan pula perlulah mengikut skala 3:2:1 dimana 3 tanah: 2 kompos: 1 pasir. Sekiranya tiada kesempatan untuk menyediakan tanah mengikut skala ini, penggunakan tanah hitam yang dibeli di kedai juga boleh digunakan. Masukkan tanah ke dalam pasu tanaman sehingga ¾ paras pasu tanaman.

2. Semaian Biji Benih

Biji sawi adalah bersaiz sangat kecil dan sekiranya ditanam dengan ditabur begitu sahaja akan menyebabkan pertumbuhan yang sangat rapat. Jika sawi tumbuh begitu rapat, sawi tidak menerima nutrien yang cukup dan menyebabkan sawi bersaiz kecil.

Teknik yang boleh digunakan ialah dengan mencampurkan benih sawi dengan sedikit pasir, setelah itu ditabur pada tapak semaian. Penanaman yang teratur akan membuatkan tanaman tumbuh secara seragam.

Siram secara perlahan, adalah lebih baik disiram menggunakan spray halus . Siram 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan lewat petang.

IKLAN

3. Penjarakkan atau Pemindahan sawi

Setelah 3 atau 4 hari, sawi akan bercambah. Sekiranya sawi telah mencapai saiz 3 inci ataupun memiliki 4daun, penjarakkan atau penjarangan sawi perlu dilakukan di mana setiap pokok sawi perlulah mempunyai sedikit jarak iaitu 10cm diantara satu sama lain( jika di tanam dalam bekas yang besar).

Jika anda berminat untuk memilik sawi yang bersaiz gergasi. Pindahkan anak pokok 1 pokok untuk 1pasu.

Penjarangan atau pemindahan pokok dijalankan bagi memberikan ruang dan nutrien yang cukup pada tanaman sawi.

4. Pembajaan

IKLAN

Seterusnya, proses pembajaan sawi adalah cukup jika digunakan baja organik sama ada yang dibeli ataupun dibuat sendiri dari sisa dapur. Sekiranya membeli baja, pemberian baja NPK 15:15:15 kepada tanaman sawi boleh dilakukan seawal minggu kedua, minggu keempat dan minggu kelima penanaman.

Pemberian baja tersebut pada kadar 5 gram /1sudu teh sepokok dengan cara menabur baja disekeliling pokok. Sebaiknya tidak terlalu rapat sehingga terkena batang pokok. Setelah membaja, pokok perlu disiram supaya baja lebih mudah diserap masuk ke dalam tanah dan diambil oleh akar pokok.

5. Kawalan Penyakit

Sayur sawi tidak dapat dielakkan dari gangguan penyakit dan juga perosak. Kawalan penyakit dan perosak juga adalah penting dalam tanaman sawi kerana perosak gemar dengan sayuran berdaun dan tanpa kawalan yang rapi, daun akan dimakan oleh perosak dengan cepat.

Adalah digalakkan untuk menggunakan kaedah secara biologi ataupun kawalan secara organik. Racun organik di sembur seminggu sekali.

6. Penuaian

Punyalah Besar Sawi Ni,  Memang Puas Hati Dapat Tanam. Ni Cara Simple Dikongsikan Oleh Yang Pro!

Sayur sawi boleh dituai dalam masa 33 hari atau 35 hari selepas pemindahan anak pokok. Sawi dipotong pada bahagian batang paling bawah dan akar boleh dibiarkan sehingga menjadi reput dalam tanah.

Sumber : Mohd Shaifful 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI